Актуално

Михаил Минков празнува юбилей с изложба в ГХГ

Градска художествена галерия – Пловдив ви кани на самостоятелната изложба-живопис на Михаил Минков, подредена на Втория етаж в Залите за временни изложби на ул. „Княз Александър I“№15. Откриването ще се състои на 10 август (сряда) от 18,00часа. 

Изложбата има юбилеен и ретроспективен характер, защото тази година Михаил Минков навършва своята 70-та годишнина. Той е избрал да покаже различни по жанр и техника произведения, характеризиращи различни етапи и интереси в неговото разнообразно творчество. Портрети на известни личности, пейзажи с акварел и пастели, абстрактни композици, а също и проекти за църковни стенописи дават представа за темите, които са вълнували художника през годините, за живописните предизвикателства, които си е поставял, за многопосочните му артистични търсения. Изложбата може да се види до 12 септември.

Михаил Минков е роден в Троян на 24.01.1946г., но творческото му развитие от десетилетия е свързано с Пловдив. Учи живопис в Художествената академия при проф. Ненко Балкански, а през 1972г. се дипломира в специалността „Стенопис“ при проф. Георги Богданов. 
Работи в пловдивското ателие по реставрация и участва във възстановяването и изписването на много православни храмове. Негови стенописи има в 13 църкви в Пловдивска област, в Лясковския манастир и на други свети места. 

Михаил Минков има над 11 самостоятелни изложби в Пловдив и Троян, както и две съвместни – със скулптурите Георги Петков и Красимир Русев. За особеностите на своята живопис казва: „Не деля изкуството на абстрактно и реалистично, за мен то отразява времето, момента, в които художникът го създава.“ 

Независимо дали ще се срещнем с одухотворените му икони, с изящните и проникнати от  светлина акварели, с чистата понякога до лаконичност изразност на маслените му платна или с всичко едновременно, тази среща оставя у зрителя усещането за свят, изпълнен с много искреност, с любовно преклонение към света, който обитаваме. И с предана вярност към един естетически идеал, неподвластен на времето, обобщава Вихра Григорова

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина