Актуално

Галапрожекции и специални гости на София Филм Фест в Пловдив

Тони Палмър, Йос Стелинг, Ана Морейра и Миролюб Вучкович идват в Лъки

Тони Палмър идва в понеделник в Пловдив
Тони Палмър идва в понеделник в Пловдив
Възможно ли е да се прекоси Атлантическият океан върху дървен сал? Екипажът е от шест души, разстоянието е 8000 километра, времето – 101 дни. Отговор на тези въпроси ще получим в номинирания за „Оскар“ и „Златен глобус“ за най-добър чуждоезичен филм „Кон Тики“.

„Снежанка“ на Пабло Бергер ще преобърне представите ни за класическата приказка на Братя Грим. Отдавайки почит на черно-белите ленти от Златната епоха на европейското кино, лентата ще ни потопи в света на тореадорите, част от които са самата Снежанка и, разбира се, обичаните от всички джуджета.

Част от галапрожекциите на фестивала е и най-добрият европейски филм за 2012 година „Любов“. Носител на множество престижни награди, сред които „Оскар“, „Златна палма“ и „Златен глобус“.

„София филм фест в Пловдив” отново ще блести с множество от специални гости.  Събитието в Пловдив ще открие английският режисьор Тони Палмър с филма си „Ленард Коен: Bird on a wire“.

Снежанка
Снежанка
Тони Палмър е сред водещите режисьори на музикални, документални и игрални филми. Филмографията му наброява над 100 заглавия – от ранните му творби за „Бийтълс”, „Крийм”, Джими Хендрикс, Ленард Коен и Франк Запа, до известните му портрети на Уолтън, Бритън, Стравински, Мария Калас, Шостакович, Пърсел и Менухин. Палмър е носител на 12 златни медала от Фестивала на киното и телевизията в Ню Йорк, многобройни номинации и награди за БАФТА и „Еми”. Той е и единственият двукратен носител на престижната Държавна награда на Италия.

Вторият ден на Феста ще ни предложи прожекцията „Момичето и смъртта”, която ще бъде представена лично от холандския режисьор Йос Стелинг.

Кон Тики
Кон Тики
Стелинг е един от най-изявените представители на съвременното холандско кино,  многократно награждаван на международни кинофестивали: четири пъти е носител на „Златният телец” в Холандия, два пъти на „Златен грифон” в Санкт Петербург, както и на „Златна роза” в Монтрьо, Швейцария.

На гости в Пловдив ще бъдат и главната актриса във филма „Табу” – португалката Ана Морейра, както и Миролюб Вучкович, който ще представи сръбския „Практичен пътеводител на Белград със сълзи и песни”.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина