Актуално

Дойде Нощта на Пловдив

Над 40 хиляди се очакват под тепетата за фестивала тази вечер

Image title
Нощта вече е тук! Най- живата вечер за Пловдив стартира в 16ч. И ще продължи с над 100 събития, в над повече от 50 локации. Очакванията са близо 40 хиляди души да плъзнат по улиците на града. В програмата ще участват 23 частни и регионални музеи и галерии в “Музеи и галерии” със своите специално продуцирани за фестивала изложби и постоянни експозиции. В програма “Култура и клуб” ще участват 18 проекта на културни институти, книжарници, неформални арт пространства и клубове на открито и закрито. Фестивалът “Град и публични пространства” ще представи кулминацията на проекта “Ритуали на обичайното”, с курирани от Вера Млечевска 10 международни проекта, които обхващат целия град. За най-малките участници в Нощта има детска програма „Малката Нощ“, като и   трите програми са отворени в петъчния ден от 19:00 до 01:00 часа през нощта. За да планирате добре обиколката си довечера посетете  ИНФО ПУНКТ на ул. Отец Паисий и 11 август. Можете да си закупите от сувенирите на осмата Нощ от щанда на ул. Станислав Доспевски срещу входа на Градска художествена галерия. Облечете се с дебелите си дрехи, казват организаторите на събитието.

Image title
За най- нетърпеливите фенове на Нощта Регионалният природонаучен музей отваря врати още  в 16 ч, а веднага след това стартира и Малката нощ. За децата са подготвени специални представления в Дома на художниците и Арменски културен дом, както и уъркшопове и интерактивни акции в галерия Резонанс, Ателие-галерия Студио 9 и Детския отдел на НБ „Иван Вазов”. На фонтаните пред общината от 16 до 19 малчуганите ще дадат старт на веселбата, създавайки сапунени балони, както и много настроение.

Image title
Галериите и ателиетата в града също са подготвили много изненади. В ателие „Иван Костолов” ще имате възможността да се насладите на живопис и еспериментална арт музика. Галерия Резонанс е заложила в програмата си цели 8 проекта, които включват интерактивна инсталация, пърформанс, танци и дефилета, демонсртация на Stone Carving. Градска художествена галерия ще подреди икони от късното Средновековие, както и фотоизложба „Звезди във Венеция”. Изложбата на Добрил Янков ще ви потопи в света на „Психичната другост” в галерия Пиронеса. Представяне на Иван Митев в Ромфея, изложба на Ариел Райхман(Берлин) в галерия Сариев, както и много други интересни проекти ще можете да посетите в рамките на Нощта.
Image title
Драматичен театър Пловдив кани всички на своя „Дворцов бал на Лир”, участие в който ще вземат цяла плеада обичани актьори. Един от тях- Георги Вачев, ще подреди своите фотографии от спектакъла във фоайето на театъра.
 
След обиколка на културно-масовите мероприятия в града, заредени с добро настроение, няма как да пропуснете клубната програма на Нощта. Емблематичните за града клубове „Найлона”, „Грамофон”, „Мария Луиза”,”Artnewscafe”, „Фабрик бар”, ще бъдат естествено продължение на обиколката из Нощен Пловдив. Галериите “U.P.A.R.K” и Пиронеса също ви канят на парти в малките часове на Нощта.

Image title
В програмата на фестивала „Град и публични пространства“ можете да видите -от 19:00 ч. „Музео Аеро Солар“ – проект на Томас Сарачено – големият балон – „летящият музей“, обиколил цял свят и изработен от найлоновите торбички, донесени от гражданите на съответния град, трябва да полети над небето на Пловдив, площад „Централен“, надлеза на ул.Гладстон. Балонът е с размерите на триетажна сграда и можете да влезете вътре и да го разгледате; 21:00 – 22:00 ч. е танцовият пърформанс „Cadaver“ – проект на Мартин Пенев на Античен Одеон.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина