КултураНовини

Филми за писателя Георги Марков, пианиста Васил Пармаков и основателя на цирк „Балкански“ в програмата на „Златен Ритон“ в четвъртък

14.00 часа

В „Чувство за непоносимост“ на Боя Харизанова на фокус е Георги Марков (1929 – 1978) – талантлив писател с шеметна кариера, който напуска социалистическа България през 1969 г., воден от „чувство за непоносимост“. Филмът стига до бягството му.

17.00 часа

„Иван Сираков. Да оцелееш като син на „бивши хора“ на Николай Василев е епизод от третия сезон на важната документална поредица на БНТ „Отворени досиета“, която представя в 27 минути прекършени съдби на забравени или изобщо непознати хора по време на комунистическия режим. Иван Сираков е един от тях – единственият оцелял в четири лагера.

„Съдбата като джаз“ на Константин Занков е посветен на големия джаз пианист и композитор Васил Пармаков, напуснал без време този свят на 21 май 2016 г. Филмът проследява музикалния му път, неговите експерименти, импровизации…

19.30

„Колелото Балкански“ на Илия Костов разказва за пътя на Александър Балкански – основателя на най-големия цирк на Балканите, за прославената фамилия, за цената на успеха.

„Гешев“ на Васил Барков е посветен на митичния полицай Никола Гешев в царство България – страшилище за комунистите. Учил две години право в Италия, той не завършва, но извънредната му интелигентност го издига до полицейски висини. На Гешев се приписва крилатата фраза: „Ще обера кадърните ви хора и ще ви оставя кундурджиите – да видите как се управлява с кундурджии!“.

Всички прожекции са с вход свободен!

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина