„Да, България“ със съмнения, относно назначението на директор на „Старинен Пловдив“

Гласове

Проведеният конкурс е манипулиран или целенасочено провален, смята ръководството на Движението в Пловдив

Съмнение, относно проваления конкурс и назначението на нов директор на ОП "Старинен Пловдив" изрази пловдивската структура на "Да, България". Според тях има сериозни съмнения, че конкурсът е опорочен.  Цитирайки публично достъпна информация, акцентират, че единственият допуснат до разглеждане кандидат Надежда Кирова-Йовчева е отговаряла на всички критерии, но въпреки това не е избрана за директор.

Вижте цялата позиция на партията:

„Да, България – Пловдив изразява своята остра тревога от начина на провеждане на конкурс за Директор на Общински институт “Старинен Пловдив” и неговия краен резултат. 

Въпреки обявения през септември 2017 г. конкурс, в края на миналата седмица кметът на община Пловдив Иван Тотев информира пловдивската общественост, че в конкурса не е избран кандидат и по негово еднолично решение за изпълняващ длъжността се назначава поредният политически активист на ГЕРБ – досегашният заместник-кмет на район “Тракия” Йордан Илиев. Наред с това г-н Тотев, който има професионална квалификация в областта на транспорта, компютърните системи и технологии, сподели, че е развил собствена концепция за управлението на “Старинен Пловдив”, която новоназначеният и.д. директор “просто трябва да слуша и изпълнява”.

Според публично достъпна информация в конкурса са участвали четирима кандидати, от които трима са отхвърлени поради това, че не отговарят на определените основни критерии. Четвъртият кандидат – д-р Надежда Кирова-Йовчева, е допусната до финалната фаза на конкурса, но кандидатурата ѝ е оценена отрицателно от конкурсната комисия. Предвид че д-р Надежда Кирова-Йовчева е утвърден специалист по опазване на културно-историческото наследство и отговаря на всички определени за провеждане на конкурса критерии, считаме, че са налице сериозни съмнения относно порочността на проведената процедура и взетите въз основа на нея решения. 

Съмненията, че проведеният конкурс е манипулиран или целенасочено провален, се подсилват и от назначаването на Йордан Илиев за поредния изпълняващ длъжността директор на “Старинен Пловдив”. Илиев не е експерт в областта на културата или опазване на културно-историческото наследство и не отговаря на критериите, прилагани в обявения конкурс. Неговото основно достойнство очевидно е принадлежността му към политическата номенклатура на ГЕРБ и способността му да се подчинява безропотно на Иван Тотев. 

Във връзка с това настояваме кметът на Пловдив Иван Тотев да даде на обществеността отговори на няколко значими въпроса:

• какви са приетите в хода на проведения конкурс гаранции за неговата обективност?

• как е формирана комисията, оценявала кандидатите, и кои нейни членове имат експертиза по критериите, съобразно които са оценявани кандидатите?

• в частност, кои членове на комисията са експерти в материята на опазване и управление на културно-историческото наследство, на културната политика или на културния туризъм?

• каква е квалификацията и експертизата на заместник-кмета Александър Държиков в областта на културата и опазването на културно-историческото наследство или в областта на културния туризъм?

• участвали ли са в състава на конкурсната комисия независими експерти?

Колкото до анонсираната от г-н Тотев “собствена концепция” за развитието на Старинен Пловдив, настояваме също той да информира обществеността:

• как е разработена “концепцията” му за развитие на Старинен Пловдив и какви са основните елементи в нея?

• защо тази концепция, създадена макар и от лице, което не е експерт в областта на културата или управлението на културно-историческото наследство, не е представена на обществеността, нито е обсъдена с гражданите на Пловдив и всички, които са съпричастни с опазването на културното наследство на нашия град?

• защо, ако г-н Тотев е единственият човек, способен да развие такава концепция, през 6-те години на управлението му досега Старинен Пловдив запада, като приходите му са дори по-малки от тези на архитектурно-историческия резерват “Етъра”?

• как г-н Тотев очаква тази “концепция” да бъде реализирана от човек, който очевидно няма нито квалификация, нито опит в една изключително деликатна материята, каквато е опазването и управлението на културното наследство?

Вярваме, че управлението на Старинен Пловдив е не просто въпрос от определящ характер за запазване на най-ценното, което формира облика и духа на града ни. Старият град на Пловдив е уникално културно богатство с изключително значение в национален, европейски и световен мащаб. С оглед на това считаме, че превръщането на Старинен Пловдив в поредната жертва на хроничната управленска немощ и липса на визия на Община Пловдив, е недопустимо посегателство, на което се чувстваме длъжни да реагираме.“ 

 Изпълнителен съвет на Движение “Да, България” – Пловдив.

Споделете ни във:

2 thoughts on “„Да, България“ със съмнения, относно назначението на директор на „Старинен Пловдив“

  1. Най после някой да не мълчи за Тотев как всичко е под масата. Новия директор е марионетка също и стария, който го приместиха и пак без конкурс, както навсякъде в общината. Кмета ще повлече много хора след краха си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.