Започва изграждането на панорамна пътека до Небет тепе

Изпод тепето

Общински съвет отпусна близо 200 000 лв. на Арменската църква, за да се изгради връзката с върха

Качваме се до хълма по метални стълби като тези в Римския стадион, за да няма трайна интервенция в обекта

Общинският съвет даде старт на дейностите по изграждане на панорамна пътека до върха на Небет тепе, от западната част на хълма. Старейшините отпуснаха 200 хиляди лева на Арменската църква „Сурп Кеворк”, с които ще бъде изградена връзката до билото на тепето, попадаща в собствеността на арменското настоятелство.

В рамките на седмица започва работата. Има строително разрешение, влязло в сила, след изпълнена съгласувателна процедура с Министерството на културата. Имаме одобрен проект за зоната, която попада на територията на Арменската църква, за което отпуснахме сумата от близо 200 хиляди лева . Другата част от проекта, която попада в общинска територия, ще бъде изпълнена от Община Пловдив. А именно- стълбището, което води към Арменската църква. Връзката между  Небет тепе и това стълбище е имот, който попада в собствеността на Арменското настоятелство. Те ще изпълнят това преминаване по панорамната пътека, поясни кметът Иван Тотев след днешната сесия.

Проектът предвижда реновиране на зоната около монумента на Пейо Яворов, изграждане на стълбищна връзка от двора на арменската църква до върха на Небет тепе и създаване на две панорамни площадки с пейки, осветление и парапетни рамки.

Едната тераса ще е над Арменската църква, а другата ще е под самото било на Небет тепе, в западната част, до щерните. Ще бъдат изградени метални стълбища, подобни на тези на Римския стадион, за да не бъде трайна интервенция в територията, допълни кметът Тотев.

Проектът предвижда още залесяване, експониране на част от крепостна стена и кула.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.