Подтепето

ИзПодТепето

29 Мар, 2018

Започва изграждането на панорамна пътека до Небет тепе

Общински съвет отпусна близо 200 000 лв. на Арменската църква, за да се изгради връзката с върха

Качваме се до хълма по метални стълби като тези в Римския стадион, за да няма трайна интервенция в обекта

Общинският съвет даде старт на дейностите по изграждане на панорамна пътека до върха на Небет тепе, от западната част на хълма. Старейшините отпуснаха 200 хиляди лева на Арменската църква „Сурп Кеворк”, с които ще бъде изградена връзката до билото на тепето, попадаща в собствеността на арменското настоятелство.

В рамките на седмица започва работата. Има строително разрешение, влязло в сила, след изпълнена съгласувателна процедура с Министерството на културата. Имаме одобрен проект за зоната, която попада на територията на Арменската църква, за което отпуснахме сумата от близо 200 хиляди лева . Другата част от проекта, която попада в общинска територия, ще бъде изпълнена от Община Пловдив. А именно- стълбището, което води към Арменската църква. Връзката между  Небет тепе и това стълбище е имот, който попада в собствеността на Арменското настоятелство. Те ще изпълнят това преминаване по панорамната пътека, поясни кметът Иван Тотев след днешната сесия.

Проектът предвижда реновиране на зоната около монумента на Пейо Яворов, изграждане на стълбищна връзка от двора на арменската църква до върха на Небет тепе и създаване на две панорамни площадки с пейки, осветление и парапетни рамки.

Едната тераса ще е над Арменската църква, а другата ще е под самото било на Небет тепе, в западната част, до щерните. Ще бъдат изградени метални стълбища, подобни на тези на Римския стадион, за да не бъде трайна интервенция в територията, допълни кметът Тотев.

Проектът предвижда още залесяване, експониране на част от крепостна стена и кула.

Няма направени коментари
Още от рубриката "ИзПодТепето"

Подобни новини

17 Май, 2018

Започна изграждането на стълбището от Арменската църква към Небет тепе, няма да пипат оградата от XIX в.

Връзката от ул. "4-и януари" до Небет тепе трябва да е готова до септември или в краен случай - декември 2018

По маршрута ще бъдат изградени няколко тераси за наблюдение на града

Ремонтът на стълбището към Арменската църква и преизграждането на подход от двора ѝ до Небет тепе започна тази седмица. Целта е да се изгради алтернативен подход покрай храма, който ще отвежда туристите приблизително до запазеното днес водохранилище. Маршрутът, по който майсторите работят, повтаря стар подход, който отдавна е разрушен и обрасъл в растителност.

Първата работа на строителите е да поправят стълбите от улица „Четвърти януари“ до двора на арменската църква. До момента те бяха с различни размери и не по стандарт, разказа за „Под тепето“ председателят на Арменското църковно ...

» повече
10 Фев, 2018

Алтернативните маршрути към Небет тепе и състоянието им

Алтернативните подходи са в прилично състояние, но са напълно непознати за туристите

Повечето пътеки се нуждат от малка поддръжка, пейки и осветление

Преди малко повече от седмица кметът Иван Тотев обяви официално идеята стълбището към Арменската църква „Сурп Кеворк“ да бъде продължено и това да се превърне в нов подход към Небет тепе. Малко по-късно от фейсбук групата „Архитектурата на възрожденския Филипополис“ публикуваха мнение срещу тази идея, според което мястото не е подходящо за подход, тъй като там съвсем естествено никога не е имало вход за крепостта, тъй като е най-стъмната част на хълма. Оттам припомниха, че към Небет тепе има и други съществуващи подходи. Те обаче рядко се ползват от пловдивчани, а за туристите са в пълна тайна. Решихме ...

» повече
29 Ян, 2018

Стълбище ще води от Арменската църква до Небет тепе

Община Пловдив ще търси идеи за възраждане на Стария град

Арменската църква създава музей на арменците в резервата

Достъпът до Небет тепе ще стане по-лесен от тази година. Стълбището, което свързва улица „Четвърти януари“ с Арменската църква „Сурп Кеворк“ ще бъде удължено и ще стига до Небет тепе. Проектът ще бъде изпълнен съвместно между Община Пловдив и Арменската църква, съобщи кметът Иван Тотев.

Стълбището ще продължи направо в посока върха на хълма в терен, който е собственост на Арменското църковно настоятелство. Финансирането ще бъде от Община Пловдив в размер на 230 000 лв, като освен стълби, ще се изградят и две тераси за наблюдение. Единственото условие към Арменската църква, което общината е поставила, е зоната да бъде достъпна по всяко ...

» повече
08 Юли, 2017

Укрепват аварийно стена по пътя към крепостта на Небет тепе

Комисията, обследвала Трихълмието, предписа спешната мярка  

Аварийно укрепване се налага да бъде направено на зидана стена по пътя за античната крепостна стена на Небет тепе. Зидът е от 30-те години на миналия век, а корените на голямо дърво са го пропукали и той се руши. Опасно и защото от там минават туристи, а падат камъни. В момента мястото е заградено с жълти сигнални ленти. Спешното укрепване предписа комисията от специалисти, която започна огледи на Стария град в средата на седмицата. Сигналът за опасната стена е дошъл от гражданин. Зидарията е правена 1937 година, за което свидетелства паметен надпис.

Археоложката София Христева от Регионалния археологически музеи алармира, че камъни падат и от античната стена. Тя поиска да се обезопасят останките й ...

» повече
25 Мар, 2017

На Небет тепе се мисли най-добре (СНИМКИ)

Любовта и доброто настроение са водещи в деня за размисъл

Автор: Паулина Гегова

Фотограф: Александър Карамфилов

Броени часове ни делят от изборите в неделя, но както винаги пловдивчани са твърде позитивни и айляк и вместо да се затворят у дома и да разсъждават, заляха улиците на града.

Времето е прекалено хубаво и предразполага към разходки. Млади и стари, двойки, семейства с деца, приятелски компании или самостоятелни личности, които искат интимен отдих в градска среда, завладяха Главната улица, Копчетата, кафенетата и разбира се Трихълмието. Старият град бе препълнен както с кореняци, така и с чужденци. Попаднахме на голяма група азиатски посетители на държавата ни, които на всяка крачка снимаха архитектурните забележителности и красоти на Старинен Пловдив. А те бяха само част ...

» повече