Подтепето

ИзПодТепето

10 Мар, 2018

Арх. Тодор Абаджиев: Сагата Кино Космос приключва, намерено е решение

Пловдив се нуждае от този проект и той ще бъде направен, казва собственикът на авторските права на сградата

Няма да има никакви вмешателства и украшателства в киното. В архитектурата залагаме на суровост, но и минимализъм, близък до човека, съобщава арх. Абаджиев

Проектът ще надхвърли със сигурност 2 милиона лева

Сагата Кино Космос приключва. Намерено е решение. Проектът за ремонт и реконструкция на киното ще бъде завършен съвсем скоро и ще бъде представен на пловдивчани. Това заяви пред Под тепето собственикът на авторските права на емблематичната сграда арх. Тодор Абаджиев. Той потвърди всичко, което каза pdвчера кметът Иван Тотев. След първоначалния конфликт, двете страни на седнали на една маса и са стиснали ръце, за да вървят в една посока с идея киното да се превърне в център за култура. По изчисления на арх. Абаджиев, това може да се случи в годината, в която градът е Европейска столица на културата, ако дейностите в Космос започнат през лятото. Пловдив се нуждае от този проект и той ще бъде направен въпреки забавянето, подчерта арх. Абаджиев.

Той и екипът му са поискали от общината да съгласува планово задание, което да даде точен ориентир за  бъдещето на киното. Сградата ще запази функцията и предназначението си, но ще претърпи и промяна. Салонът за кино например ще е с намалени пропорции. Искаме да превърнем сградата в съвременен културен център по скандинавски модел. Идеята е всички да имат свободен достъп до мястото. То да се превърне в споделено пространство за култура. Всеки да има възможност може да се представи, да се изяви. Да е арт център, в който можеш да видиш всички и всичко, обясни арх. Абаджиев.

Той поясни, че в ремонта няма да се търси лукса. По редовете в салона няма да има седалки. В архитектурата ще се заложи на индустриалните елементи. Проектантите предвиждат да има много дърво и бетон. Няма да има никакви вмешателства и украшателства. Залагаме на суровост, но и минимализъм, близък до човека, каза арх. Тодор Абаджиев.

Допълва, че на този етап няма сериозни проблеми с работата по проекта, но има процедури, през които трябва да се мине. В момента се работи по количествено-стойностната сметка. Трябва да се реши казусът с акустиката, тъй като автентичните панели в салона са силно компрометирани. Решения обаче има, а от тях зависи и крайната стойност на проекта. Очаква се ремонтът и реконструкцията на сградата на надхвърлят заделените на този етап от общината 2 милиона лева, като най-големите пера ще бъдат отоплението, вентилацията и канализацията.

Арх. Тодор Абаджиев е доволен, че двете страни са излезли от спора съвсем интелигентно. Важно е какво правиш, а не какво говориш, допълва той. Но подчертава, че общината има сериозни ангажименти относно бъдещето на киното. Очаква от администрацията да определи човек, който да движи комуникацията и организацията по въпросите, свързани с Космос. И да бъде решен въпросът с площадното пространство. Киното губи смисъла си, ако не се отвори площадът отпред. В момента комплексът е затворен отвсякъде, казва на финал арх. Абаджиев.

  • 11 Мар, 2018 | ?
    Кои са тези "две страни" само не се казва дето си били стиснали ръцете? (Кой знае какво друго ще стиснат)
  • 10 Мар, 2018 | "собственикът на авторските права на сградата" какъв АБСУРД
    Въвеждането в Пловдив на перверзни понятия, "термини" и правни категории като "собственикът на авторските права на сградата" е възмутително. И представлява ПАРАВАН ЗА РЪКОСТИСКАНЕ ПОД МАСАТА. ТАбаджи в позата на чорбаджи - собственик на киното и главнокомандващ на община и кметстващ загубва последните трохи престиж (като архитект още с абсурдно некадърното сглобяване по каталози на прескъпия непотребен грозен КОЛОДРУМ се беше издънил)
  • 10 Мар, 2018 | Носете си възглавнички
    Като се спести от парите за столове в залата, ще има и за едни други работи.
Още от рубриката "ИзПодТепето"

Подобни новини

09 Юли, 2018

Ваятелят на модерната архитектура с класицистичен уклон

Изследователска група „Български архитектурен модернизъм“ представя впечатляващия в техническо отношение проект на Арх. Васко Василев – едно от по-слабо познатите имена от междувоенната архитектура (II част)

Васил Макаринов е изкуствовед, с интерес в сферата на архитектурното наследство и по-специални – българската архитектура между двете световни войни. От години се занимава с проучване и популяризиране на наследството, от 2018 година е съ-председател на фондация „Български архитектурен модернизъм“. Работи като уредник в Националния политехнически музей. 

Преди няколко седмици публикувахме първа част от статията за едно от по-слабо познатите имена от междувоенната архитектура – Васко Василев, проектирал основно в София. В нея той разказа за някои от интересните сгради, проектирани от арихтекта, както и стилистичните им особености. Ето и втората част, свързана с живота на Васко ...

» повече
17 Май, 2018

Разширяват значително общото пространство на кино Космос за сметка на киносалона

Проектът за задание на архитектите Абаджиев и Бакърджиев е изцяло съгласуван с автора на киното арх. Шинков

Екипът е имал по-мащабни идеи както за самата сграда, така и за пространството пред киното, което засега няма да се променя значително

Значително ще се увеличат  фоайетата на кино Космос – общото пространство, което ще бъде гъвкаво и многофункционално, след преустройството на сградата. Частта около стълбището ще се разшири в посока киносалона, който от своя страна ще намали значително своя капацитет. Това разказа за „Под тепето“ арх. Георги Бакърджиев, част от екипа, който работи върху преустройството на киното. Той работи заедно с арх. Тодор Абаджиев, а всичките им идеи се съгласуват и с възрастният вече арх. Любомир Шинков – автор на проекта на знаменитата за ...

» повече
29 Мар, 2018

Приключи съдебната сага за площада пред Кино Космос

Започва процедура по отчуждаване на павилионите пред сградата

Приключиха делата за площада пред Кино Космос, съобщи днес кметът Иван Тотев. Той информира, че общината стартира процедура по отчуждаване на два имота, които попадат в пространството пред емблематичната сграда на арх. Шинков, която трябва да е една от основните локации на проекта Европейска столица на културата. Кметството влиза в преговори за павилионите с Дяко Дяков и ако те приключат успешно, може да се премине към разчистване парцела от временните постройки там.

Краят на съдебната сага за площада пред Космос съвпада с финализирането на проекта за ремонт и реконструкция на самото кино, който се прави от екип на собственика на авторските права на постройката - арх. Тодор Абаджиев. Очаква се съвсем скоро той ...

» повече