Подтепето

Забравеният град

27 Мар, 2018

Архивите разказват: Как Пловдив празнува Деня на театъра преди 30 години

Всички артисти от Драмата участват в театрален карнавал по центъра на града през 1988г.

"Да снижим нивото на българския зрител до нивото на българския театър"

Фоторазказ от Владимир Янев. Пловдив, 27 март, 1988г.

Днес стартираме рубриката „Архивите разказват”, в която ще ви представяме тематични фотоистории от миналото, запечатани от обектива на Владимир Янев. Доайенът сред фоторепортерите в Пловдив се разрови в богатия си архив, за да ви представи кадри от живота на града през годините, които ще ви изненадат, разсмеят, умилят, натъжат. Сигурно е едно- ще ви доставят много емоции.   

На този ден, преди точно тридесет години, Пловдив празнува Международния ден на театъра с мащабен театрален карнавал в центъра на града. Участват всички артисти от театър "Н.О.Масалитинов" и Държавния куклен театър.Те правят първо шествие по главната улица и се спират на стълбите на Каменица, където има импровизирана сцена. През цялата сутрин артистите разиграват различни сценки и етюди пред стотици зрители.Носят и голям плакат с надпис "Да снижим нивото на българския зрител до нивото на българския театър". Веселбата продължава през целия ден, а Пловдив се превръща една гигантска театрална сцена.

Днес, навръх Международния ден на театъра, подобни общоградски забави няма. Избраната през 1961 г. на IХ конгрес на Международния театрален институт към ЮНЕСКО дата, свързана с откриването на сезона на Театъра на нациите в Париж през 1962 г., е ден като ден. Карнавали няма. Публика по улиците също. А тази година зрители няма да има и в театралните салони. Празникът на любителите на изкуството на Мелпомена под тепетата ще е без сцена. И трите трупи в града са без представления на професионалния им празник.
 

Няма направени коментари
Още от рубриката "Забравеният град"

Подобни новини

26 Юни, 2018

Архивите разказват: 1989 - Голямата екскурзия (ГАЛЕРИЯ)

 

По неофициални данни над 360 хиляди български граждани са напуснали страната в посока Турция

Снимки Владимир Янев

Началото на лятото на 1989 година ще се помни с една много противоречива история. Възродителния процес и "голямата екскурзия" на българските турци.

Много хора участваха тогава в тази история. Сега, двадесет и девет години по-късно, много спомени са избледнели, доста моменти са позабравени. Само снимковите архиви разказват за онези дни без излишни емоции.

Историята всъщност започва на 29 май. В печата е публикувано изявление на Тодор Живков - "Единството на българския народ е грижа и съдба на всеки гражданин на нашето мило отечество". На 1 юни в цялата страна са организирани митинги и шествия в подкрепа на изявлението на бившия първи под мотото "България-единна ...

» повече
24 Май, 2018

Архивите разказват: Спомени от черно-белите манифестации за празника на буквите

снимки: Владимир Янев

Пловдив, площад "Централен" - манифестация по случай 24 май - Ден на славянската писменост и култура

 

През 80-те години манифестиращите ученически блокове идваха откъм Главната и се изтегляха по „Иван Вазов“ в посока гарата

Манифестациите в Пловдив обикновено се провеждаха на площада в пространството между Централна поща и парка. Трибуната с официалните партийни и държавни ръководители беше до Цар-Симеоновата градина с лице към пощата. Манифестиращите ученически блокове идваха откъм Главната и се изтегляха по улица „Иван Вазов“ в посока към гарата.

Няколко години манифестациите се провеждаха на булевард "Георги Димитров", сега  „Цар Борис III Обединител“. Те винаги бяха пищни, шумни, много празнични и изпълнени с настроение.

 

» повече