Архивите разказват: Как Пловдив празнува Деня на театъра преди 30 години

Забравеният град

Всички артисти от Драмата участват в театрален карнавал по центъра на града през 1988г.

"Да снижим нивото на българския зрител до нивото на българския театър"

Фоторазказ от Владимир Янев. Пловдив, 27 март, 1988г.

Днес стартираме рубриката „Архивите разказват”, в която ще ви представяме тематични фотоистории от миналото, запечатани от обектива на Владимир Янев. Доайенът сред фоторепортерите в Пловдив се разрови в богатия си архив, за да ви представи кадри от живота на града през годините, които ще ви изненадат, разсмеят, умилят, натъжат. Сигурно е едно- ще ви доставят много емоции.   

На този ден, преди точно тридесет години, Пловдив празнува Международния ден на театъра с мащабен театрален карнавал в центъра на града. Участват всички артисти от театър "Н.О.Масалитинов" и Държавния куклен театър.Те правят първо шествие по главната улица и се спират на стълбите на Каменица, където има импровизирана сцена. През цялата сутрин артистите разиграват различни сценки и етюди пред стотици зрители.Носят и голям плакат с надпис "Да снижим нивото на българския зрител до нивото на българския театър". Веселбата продължава през целия ден, а Пловдив се превръща една гигантска театрална сцена.

Днес, навръх Международния ден на театъра, подобни общоградски забави няма. Избраната през 1961 г. на IХ конгрес на Международния театрален институт към ЮНЕСКО дата, свързана с откриването на сезона на Театъра на нациите в Париж през 1962 г., е ден като ден. Карнавали няма. Публика по улиците също. А тази година зрители няма да има и в театралните салони. Празникът на любителите на изкуството на Мелпомена под тепетата ще е без сцена. И трите трупи в града са без представления на професионалния им празник.
 

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.