АктуалноГласовеМненияНовини

Договорът за новите изтребители F16 Блок 70 може да бъде подписан до средата на лятото

Представиха свърмодерния боен самолет в Пловдив

Джим Робинсън от „Локхийд Мартин”: Това е най-добрият избор за въздушни сили на България. Това е най-новият и най-напредничав боен самолет

Машината ще има автоматична система за избягване на удар в земята, ако пилотът не е в съзнание

Иво Дернев

Новият свръхмодерен боен самолет F16 Блок 70, който американската компания „Локхийд Мартин” започва да произвежда и предлага на България, бе представен днес пред медиите в Пловдив. Причината презентацията на супер машината да е под тепетата е близостта на града с базата в Граф Игнатиево, която евентуално ще ползва новата придобивка на военно въздушните сили. Джим Робинсън, директор на кампанията за F16 за България подчерта, че преговорите се водят на правителствено ниво и че се надява до средата на лятото да има договорка между двете страни. Ако това се случи се очаква осемте нови бойни изтребителя F16 Блок 70 да бъдат доставени до средата на 2023г.

Джон Нилсън от „Локхийд Мартин” разказа накратко за компанията и нещата, които прави тя. Той подчерта, че фирмата е най-големият производител на подобна техника в света, но в България не е от най-известните.”Ние сме на предна линия в самолетостроенето. Но не само. Работим и по линия на космоса и по линия на енергията. В момента разработваме свръхзвуков самолет, супер бърз хеликоптер, а с НАСА работим за това да закараме отново човек на Луната, а после и на Марс. Ние сме на амбразурата на новите технологии. Ще се свържем и ще създадем партньорства с научно-изследователските среди в България”, обясни Джон Нилсън.

На детайлите около новия боен самолет на компанията F16 Блок 70 се спря Джим Робинсън, след като преди това запозна гостите на пресконференцията с историята на с F16- най-успешният боен самолет в света.

„Ако страната стане клиент на F16, ще може да се възползва и от постиженията на F22 и F35. Произвели сме 4600 самолета във 139 версии за 28 страни. Модернизирали сме повече от 1000 използвани самолета. Има над 400 хиляди излитания на F16, а при въздушни битки резултатът от тях е 75-0 за нашия изтребител. Моделът Блок 70 ще се прави в нова производствена мощност в Южна Каролина. Първата голяма поръчка за него дойде от Бахрейн, а втората е от Словакия. Надяваме се третата да е на България. F16 Блок 70 ще бъде най-добрият едномоторен боен самолет в света. Този самолет, в сравнение с останалите на пазара, има по-добри показатели по отношение на полети за бойни и патрулни мисии, по-голяма товароносимост, по-бързо ускорение и по-дълъг живот. Това е новото поколение на легендарния F16 с допълнителни характеристики- ще съчетава най-добрите черти на F22 и F35. „Дженеръл Електрик” произвежда енергийните системи за новия изтребител. Първият самолет ще е готов през 2021г.”, увери Джим Робинсън.

По думите му радарната система на новия изтребител е абсолютно способна за всичко- установява врага по-далеч, може да фиксира много на брой цели и мишени, които могат да бъдат поразявани заедно и във въздуха, и на земята.

„Едно от големите нововъведение е автоматичното предотвратяване на сблъсък със земята, когато пилотът е в невъзможност да управлява самолета. При загуба на съзнание на пилота, системата изключва човешкото управление и оттласва самолета от земята. Тази система е нова и досега е спасила живота на осем пилота”, обясни Джим Робинсън и пусна клип от инцидент с F16, при който пилотът губи съзнание за няколко секунди, изтребителят тръгва със свръхзвукова скорост към земята, а системата вдига самолета обратно във въздуха до възстановяването на летеца. „Самият аз съм пилот и съм припадал по време на полет. Пилотът губи съзнание най-често за секунди или малко повече от минута”, допълни Робинсън.

„Освен това самолетът има много по-голям пробег с един резервоар, с най-добра система за въоръжение е. Ще има над 12 хиляди летателни часа живот, което е далеч над 8-те хиляди часа на конкурентите. Самолетът е много по-евтин за поддръжка. Това е най-добрият избор за въздушни сили на България. Това е най-новият и най-напредничав боен самолет”,подчерта американският пилот.

И припомни, че преговорите са на правителствено ниво, а „Локхийд Мартин” е просто изпълнител и не се бърка дори в цената. Предложението на дружеството е да бъдат произведени и доставени 8 машини, заедно с оръжейните системи, да се осигури подготовката на персонал, механици и пилоти, както и осигуряване на цялата инфраструктура за използването на изтребителите. Всичко това е включено в пакетната цена, като немалко перо ще е и самото обучение. Пилотите от Граф Игнатиево ще трябва да преминат през 12-месечни специализирани курсове в Щатите, както и механиците. За младите пилоти пък обучението е близо 2 години.

„Очакваме цялата поддръжка да се случва тук, в България. Тук да се прави основния ремонт на отделните компоненти. Компанията планира да инвестира в България не точно в областта на компонентите, а ще търси съвместна работа с различни фирми тук за поддръжката на F16. В България компоненти няма да се правят” , уточни на финал Джим Робинсън .

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина