АктуалноГласовеМненияПод ножа

Сълзите на Шнитер (ГАЛЕРИЯ)

Днес алчността каза „Майната й на красотата”, „Майната му на Пловдив”

Иво Дернев

В България ако има някой да стърчи нагоре се чудим как да го скъсим. Това ми каза преди години внучката на градоустроителя на Пловдив арх. Йосиф Шнитер- доц. Мария Шнитер. Изстреля това паметно за мен изречение по повод състоянието на оставеното от него архитектурно наследство, докато екипът на Под тепето старателно подготвяше хартиен гид „По следите на Йосиф Шнитер”, който в последствие издадохме с огромна гордост. И с надеждата, че ще браним паметта и наследството на този велик човек. Но не би.

Днес, един обикновен пловдивски инвеститор, който търси добра печалба за сметка на градската памет, не просто скъси великолепието на Йосиф Шнитер. Той го сравни със земята. Извърши архитектурно убийство пред очите на всички и директно под прозорците на градската власт. Убийство, от което в крайна сметка ще излезе сух и доволен. Вероятно ще отнесе някоя санкция от институциите, но ще успее да я избие с продажбата на само няколко квадратни метра от мястото, на което красиво стърчеше нагоре фасадата на шнитеровата творба. Фасада, която същият този инвеститор трябваше да спаси, но реши да побутне. Защото какво тук значи някакъв си Шнитер? Какво тук значи градски дух? Днес алчността каза „Майната й на красотата”. Изкрещя „Майната му на Пловдив”.

Натрупаните останки от вековната шнитерова красавица се намират само на 200 метра от паметника на градоустроителя на Пловдив. Не съм проверил, но съм убеден, че днес , от гранитния му лик текат сълзи. И те не са от дъжда навън. Те извират от самия камък, който преди век великият архитект е превръщал в шедьовър. Тези сълзи са сълзите на Шнитер. Сълзите на града.

Ето какво още ми каза Мария Шнитер преди точно пет години. Все едно го казва днес:

Светлина в тунела няма. След строителния бум в последните 15 години вече загубих всякаква надежда. Като гледам как, къде и какво се строи, как се промени облика на града и какъв е основният мотив на всяко нещо, което се прави, ми става тъжно. На мястото на една малка къщичка с голям двор се построява кооперация, която заема цялото пространство на двора, защото ,ако можеха, и на улицата щяха да я изнесат да стърчи. Ако къщата е била на два етажа, то тази кооперация се прави на осем и така вътре се поместват осем пъти повече хора. Естествено, нито инфраструктурата е съобразена с това, а после се чудим защо канализацията ни не върши работа. Всеки гледа да прибере парите, а после, каквото ще да става. Имам приятели архитекти и строители и непрекъснато ги критикувам какво правят. Понякога има дизайнерски постижения, но като общ замисъл и качество – не. Нито една сграда на Шнитер не е паднала при земетресение. Строял е с оглед, че трябва да бъде така, както трябва. Не е пестял от материали и не е крадял от тях. Не си е построил дори своя къща, а е умрял под наем.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

27 коментари

  1. Надежда говежда и светлина в тунела ще видим на кукуво лято..От алчност вече приличат на хищници а не на хора.Тежко ни хора че много опростяхме и си играят с наз като маймуни в цирка.

  2. При тази ширеща се простотия кой ти разбира от архитектура, „някакъв “ си Шнитер,някаква си култура… Самодоволният простак ,поставил печалбата пред културата и красотата , се вихри на всички нива на обществото.Не виждам надежда.

  3. Къщата май трябваше да се превърне в хотел. А това не може да стане току така. Най-добре да се събори и после да се построи някаква имитация с мансарда като на Отец Паисий или пък другото, да бяха запазили половин стена с остъргани корнизи и пиластри, а отгоре да излеят няколко етажа бетон като на Цар Калоян. Прости новобогаташи и продажни архитекти колкото щеш.

    1. Утре някой може да събори и хотел Молле (Република), как би изглеждал тогава площада на Пловдив..? Какъв туризъм искаме в Пловдив? Къщите в стария град изчезват, с какво сме интерсни на туристите.. какво ще им покажем след 10 години, пет етажни стъклени фасади ли?

  4. Боже,кой да ни опази от некадърни ,алчни ,продажни души,дето рушат построеното от титани с любов за майка България,за бъдещите поколения?

  5. ДОБРЕ ДЕ , СЕГА КАКВО МИ ХЛЕНЧИТЕ. ЗНАЕТЕ СИ ГО ТОТЕВ. НЕГО ОСВЕН ПАЧКАТА , АМА НИЩО ДРУГО НЕ ГО ИНТЕРЕСУВА.КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО ЗА НЕГО ЛИ – ГЛУПОСТИ.А НАЕСЕН , ПАК СИ СТОЙТЕ ПО КЪЩИТЕ И НЕ ГЛАСУВАЙТЕ. ЩОТО ТРОЛОВЕТЕ НА ТОТЕВ И ЦИГАНИТЕ ОТИВАТ ПОД СТРОЙ. СЕГА НЯМАТЕ ПРАВО ДА ХЛЕНЧИТЕ

  6. Това беше навремето детска градина „Славянка“, ама милеещите за архитектурното наследство на Пловдив, този момент са го пропуснали… Защо ли?

    1. Защо, Андрей? Кажи щом знаеш! Да, знам, че беше детска градина „Славянка“ Аз съм бил там в з-та група при другарките Банчева и Илчева – 1976-77 година.

  7. Оня гьонсурат , главния инжинерин се появил тези дни…слухът , че се бил удавил в подлеза на Гладстон бил силно преувеличен,,уви – смао вреди нанася вече тази управа!

  8. Цял ден днес багер и камиони рушаха и изнасяха на сметището пловдивска история. От вибрациите пломбите на кмето изпопадаха. Сега плещи нещо нечленоразделно за прокурори и тн. тъпизми. Къщата на Кудоглу оцеляла толкова години замина.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина