АктуалноГрадътЗабравеният градКултураНовини

Какво съдържа писмото на Пловдив към бъдещето?

Капсула на времето на Форум Запад ще разкаже за историята и символите на града след хилядолетие (ГАЛЕРИЯ)

Кметът искрено и лично: „Написах на бъдещите поколения „Пазете и обичайте града си така, както ние го правим.“

Таня Грозданова

Капсула на времето, изработена в цех за артирелийки снаряди в Казанлък, бе вградена в основите на Форумния комплекс – Запад на площад  „Централен“.  Тя е направена от много устойчив материал и може да издържи 1000 – 2000 години. Преди да бъде заровена в земята, кметът удари няколко пъти с чук върху нея, а после обясни, че така се херметизира, за да се предотврати достъпа на кислород.

Служител на Общинска охрана пренесе скъпоценното писмо до бъдещето на ръце.

Вътре поставихме и символи на Пловдив, като на устойчива – полимерна хартия, е написана кратка история на града, данни за икономическо развитие и население. Поставили сме карта, българското знаме и други символи на Пловдив, като почетни отличия и плакети.

Съдържа още информация на различни носители за това какво представлява Пловдив – Европейска столица на културата през  2019-а година, разказа градоначалникът Иван Тотев.

„Тази капсула има много смисъл, тя може да бъде отворена след хиляда или две хиляди години и да даде историческа представа за нашето време, да разкаже за нашия град и за хората през 2019 година. Посланието, което лично аз съм оставил, е много кратичко, но съдържателно и лично:„Пазете и обичайте града си така, както ние го правим!“

На церемонията присъстваха още: председателят на Общински съвет – Пловдив Савина Петкова, районните кметове на Централен, Източен, Западен и Южен, ръководителят на археологическите проучвания на комплекса – Елена Кисякова, екипът на фирмата –изпълнител, шефове на ОП-та и няколко съветника.

Припомняме, че преди 2 дни премиерът Бойко Борисов остана видимо доволен от промяната, която се случва с централния площад на Пловдив. Нещо повече, той обеща да присъства на откриването, ако бъде поканен от кмета Иван Тотев.

По думите на кмета, който цитира директора на Историческия музей Стефан Шивачев,  подобни капсули на времето има на още две места в града – в бившите Централни хали и на паметника на Гюро Михайлов.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина