АктуалноИзпод тепетоКриминалеМненияНовини

Вандали посегнаха на гордостта на Старо Железаре

С червена боя са заличени лицата на редица известни личности

Охранителни камери показват двама души с качулки

Пловдивското село Старо Железаре стана известно с рисунките по стените на къщите, които всяко лято биват създавани от студенти от университета в Познан. На тях са изобразени политици, спортисти, хора на изкуството, но и местни жители.

В понеделник част от рисунките се оказаха със замазани с червена боя лица, съобщава Дневник. Вандалите са съсипали графитите с: Фидел Кастро,  Индира Ганди, която е символ на обществено равенство. Заличено е и лицето на лидера на „Атака“ Волен Сидеров, на Сталин и Ангела Меркел. Лицето на бившият първи – Тодор живков, не е заличено. Полицията издирва вандалите и търси логика в избора на техните „жертви“.

Всяка година учениците на Венци и Катаржина Пирянкови идват от университета в Познан, за да рисуват по дуварите на нашенските баби и дядовци. Новината, че част от творенията им са заличени с боя, ги заварва, докато представят изкуството на Старо Железаре на световна конференция в Aтина.

 

„Заличен е Волен Сидеров, ама не са заличени до него Тодор Живков и Леонид Брежнев – защо? А няколко метра настрани има заличен един анонимен равин. Мисля, че са избрани съзнателно!”, заяви Катаржина Пирянков в национален ефир. По думите на съпруга ѝ записи от охранителни камери показват как вандалите са дошли с кола, паркирали са и почнали да зачеркват с червен спрей. Носели са качулки.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина