30- годишен рейнджър извади кръста от Марица (ГАЛЕРИЯ)

Живот

Близо 100 скочиха в ледените води на реката и поставиха рекорд на Богоявление

Николай Пловдивски прекъсва ритуала на два пъти заради шум

Близо 100 мъже скочиха за богоявленския кръст  в ледените води на Марица и поставиха абсолютен рекорд навръх Йордановден. Нетипично топлото време вдъхна допълнителен кураж на участниците в ритуала. В крайна сметка обаче имаше само един щастливец. 30-годишният рейнджър Стойно Гатов извади кръста след близо 30-секундна борба във водата. Беше битка. Беше мъжко. Беше истинско, казаха мокри и доволни младежи след схватката за разпятието.

Стойно Гатов от 68-ма бригада „Специални сили” хваща кръста за първи път. Правил е и други опити преди, но все безуспешни. Хубаво е. Направих го за здраве. Това пожелавам на себе си, на близките си и на всички хора тук. Да сме здрави и щастливи, каза Гатов. Уточни, че е семеен и че има син на по-малко от годинка. И за него скочих в Марица, каза рейнджърът.

Заради топлото време ритуалът за Богоявление бе посетен и от рекордна публика. Двата бряга на Марица и моста на Панаира бяха почернели от народ.

Смелчаците в ледените води на реката  на два пъти прекъснаха молитвата на Николай Пловдивски и си навлякоха гнева му. Ако не желаете, няма смисъл да го хвърлям, спря молитвата си за да отправи забележка на мъжете в реката митрополитът, докато те скандираха „Българи, юнаци!”. Владиката прекъсна втори път ритуала, когато близо 100-те души запяха химна. „Никой да не пречи да се молим”, предупреди ги Николай Пловдивски.

Специален гост на събитието присъстваха председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

 

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.