Подтепето

айляк

06 Ян, 2018

30- годишен рейнджър извади кръста от Марица (ГАЛЕРИЯ)

Близо 100 скочиха в ледените води на реката и поставиха рекорд на Богоявление

Николай Пловдивски прекъсва ритуала на два пъти заради шум

Близо 100 мъже скочиха за богоявленския кръст  в ледените води на Марица и поставиха абсолютен рекорд навръх Йордановден. Нетипично топлото време вдъхна допълнителен кураж на участниците в ритуала. В крайна сметка обаче имаше само един щастливец. 30-годишният рейнджър Стойно Гатов извади кръста след близо 30-секундна борба във водата. Беше битка. Беше мъжко. Беше истинско, казаха мокри и доволни младежи след схватката за разпятието.

Стойно Гатов от 68-ма бригада „Специални сили” хваща кръста за първи път. Правил е и други опити преди, но все безуспешни. Хубаво е. Направих го за здраве. Това пожелавам на себе си, на близките си и на всички хора тук. Да сме здрави и щастливи, каза Гатов. Уточни, че е семеен и че има син на по-малко от годинка. И за него скочих в Марица, каза рейнджърът.

Заради топлото време ритуалът за Богоявление бе посетен и от рекордна публика. Двата бряга на Марица и моста на Панаира бяха почернели от народ.

Смелчаците в ледените води на реката  на два пъти прекъснаха молитвата на Николай Пловдивски и си навлякоха гнева му. Ако не желаете, няма смисъл да го хвърлям, спря молитвата си за да отправи забележка на мъжете в реката митрополитът, докато те скандираха „Българи, юнаци!”. Владиката прекъсна втори път ритуала, когато близо 100-те души запяха химна. „Никой да не пречи да се молим”, предупреди ги Николай Пловдивски.

Специален гост на събитието присъстваха председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

 

Няма направени коментари
Още от рубриката "айляк"

Подобни новини