Затварят ТИЦ-а в Стария град, става заведение

Градът

Събират идеи за „оживяване“ на Стария град от социалната мрежа

„Община Пловдив стартира дебат, обсъждане и набира идеи, които да бъдат заложени в програма от мерки за оживяване на Стария град и превръщането му по подобие на квартал „Капана“ – изпълнен с хора, събития и инициативи, които вече се превърнаха в традиционни. Тогава попаднахме на хора – инициативни и реално работещи, с което „Капана“ стана една от емблемите на Пловдив.“ Това е цитат от публичния профил на кмета на Община Пловдив Иван Тотев, а публикацията е направена две седмици, след като лично той оповести избора си за нов шеф на Старинен Пловдив.

Припомняме, че при встъпването в длъжност на Йордан Илиев градоначалникът му вмени като първа задача да се срещне с бизнеса и собствениците на имоти в резервата и да ги пита какво искат да се случи там. Тотев също така напомни на Илиев пред медиите, че концепцията за развитие на АИР „Старинен Пловдив“ той вече я е измислил в течение на близо 8 години.

Според публикацията на кмета, сега желанието на управляващите е да приложат схемата за развитие на Капана и върху Трихълмието. Плановете предвиждат в  началото на резервата да има карти, които ще оказват къде се намират заведенията и ресторантите и къде човек може да отдъхне след разходка по калдъръмените улици.

„Община Пловдив ще стимулира и подкрепи и добрите идеи на бизнеса в зоната. Необходим е дебат и искаме да чуем гражданите какво мислят по въпроса как да „раздвижим“ общинските къщи, в които се помещават картини и са галерии на прекрасни пловдивски автори, но посещенията в тях са на минимум и те се радват на внимание само когато в тях има събитие, но в повечето случаи са празни. Такава е къщата на Ди Киро, на Георги Божилов – Слона, на Енчо Пиронков и други. Обмисляме дали да направим една къща на пловдивските автори, която да я ремонтираме, рекламираме, в която да има тематични експозиции. А другите къщи да имат друго предназначение и профили.

Искаме да оживим Стария град във всеки един сезон от годината и ключът за това са къщите, в които трябва да се случват различни интересни мероприятия при това постоянно. Това са прекрасни сгради, но са много малко хората, които ги посещават и виждат.“  

Може би, за да даде личен пример, Общината обмисля да затвори информационния център до църквата „Св. Св. Константин и Елена“ и да го даде под наем за питейно заведение или кафене.

Споделете ни във:

1 коментар

  1. ‘Фанатият от горите нов управител не е кореняк и няма откъде да знае, горкият, че то се преструва на „ТИЦ“ (кис-кис!) напоследък. Този билдинг беше изграден от арх. Иван Мандаджиев в новаторски НЕимитативен стил за Пощенски Клон за Стария Град когато то беше жив организъм със бебета и бабета, преди да го подобри Начо ДИКТАТУРАТА („културата“ подигравателно) като изсели кореняците и го обезлюди.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.