Подтепето

ГРАДЪТ

06 Фев, 2018

Затварят ТИЦ-а в Стария град, става заведение

Събират идеи за „оживяване“ на Стария град от социалната мрежа

„Община Пловдив стартира дебат, обсъждане и набира идеи, които да бъдат заложени в програма от мерки за оживяване на Стария град и превръщането му по подобие на квартал „Капана“ – изпълнен с хора, събития и инициативи, които вече се превърнаха в традиционни. Тогава попаднахме на хора – инициативни и реално работещи, с което „Капана“ стана една от емблемите на Пловдив.“ Това е цитат от публичния профил на кмета на Община Пловдив Иван Тотев, а публикацията е направена две седмици, след като лично той оповести избора си за нов шеф на Старинен Пловдив.

Припомняме, че при встъпването в длъжност на Йордан Илиев градоначалникът му вмени като първа задача да се срещне с бизнеса и собствениците на имоти в резервата и да ги пита какво искат да се случи там. Тотев също така напомни на Илиев пред медиите, че концепцията за развитие на АИР „Старинен Пловдив“ той вече я е измислил в течение на близо 8 години.

Според публикацията на кмета, сега желанието на управляващите е да приложат схемата за развитие на Капана и върху Трихълмието. Плановете предвиждат в  началото на резервата да има карти, които ще оказват къде се намират заведенията и ресторантите и къде човек може да отдъхне след разходка по калдъръмените улици.

„Община Пловдив ще стимулира и подкрепи и добрите идеи на бизнеса в зоната. Необходим е дебат и искаме да чуем гражданите какво мислят по въпроса как да „раздвижим“ общинските къщи, в които се помещават картини и са галерии на прекрасни пловдивски автори, но посещенията в тях са на минимум и те се радват на внимание само когато в тях има събитие, но в повечето случаи са празни. Такава е къщата на Ди Киро, на Георги Божилов – Слона, на Енчо Пиронков и други. Обмисляме дали да направим една къща на пловдивските автори, която да я ремонтираме, рекламираме, в която да има тематични експозиции. А другите къщи да имат друго предназначение и профили.

Искаме да оживим Стария град във всеки един сезон от годината и ключът за това са къщите, в които трябва да се случват различни интересни мероприятия при това постоянно. Това са прекрасни сгради, но са много малко хората, които ги посещават и виждат.“  

Може би, за да даде личен пример, Общината обмисля да затвори информационния център до църквата „Св. Св. Константин и Елена“ и да го даде под наем за питейно заведение или кафене.

  • 06 Фев, 2018 | 'къф 'ТИЦ' 'кви шест лева бе, сульо!
    'Фанатият от горите нов управител не е кореняк и няма откъде да знае, горкият, че то се преструва на "ТИЦ" (кис-кис!) напоследък. Този билдинг беше изграден от арх. Иван Мандаджиев в новаторски НЕимитативен стил за Пощенски Клон за Стария Град когато то беше жив организъм със бебета и бабета, преди да го подобри Начо ДИКТАТУРАТА ("културата" подигравателно) като изсели кореняците и го обезлюди.
Още от рубриката "ГРАДЪТ"

Подобни новини

08 Фев, 2018

Двуполюсна дискусията по оживяването на Старинен Пловдив

Една част от пловдивчани са против Трихълмието да заприлича на Капана

Други имат конструктивни идеи по въпроса

Мнения на пловдивчани за оживяването на Стария град, които се публикуват под кметския апел за събиране на идеи за бъдещето на архитектурно-историческия резерват са диаметрално противоположни. Припомняме, че в публичния си профил в социалната мрежа Facebook градоначалникът Иван Тотев оповести дискусия по темата и там започнаха да валят първите мнения и предложения.

Противниците на идеята твърдят, че не е необходимо Трихълмието да се превръща в зона с ресторанти, кафенета и клубове. „Да се напълни Стария град със заведения по подобие на Капана е много грозна идея,“ смята Мартин Колев.

Има обаче и пловдивчани, които подават интересни хрумвания. Ето няколко от първите два-три дни ...

» повече
15 Ян, 2018

Лично кметът е избрал новия директор на Стария град

Той трябва да направи видим Старинен Пловдив в европейско измерение

Концепцията е измислена от Иван Тотев и на този етап Йордан Илиев трябва да я осъществи

Новият директор на Старинен Пловдив Йордан Илиев е личен избор на кмета Иван Тотев. Това заяви самият градоначалник, представяйки Илиев на медиите.

„В Стария град година и нещо обяснявам какво трябва да се случи и започвам супер много да се изнервям. Не може да отвориш Трипадвайзер, на който и да е европейски град и да си купиш 100 продукта. Отваряш Пловдив и няма нищо вътре. Нещата  базово  започнаха супер много да ме дразнят и в личен план. Проведохме едни конкурс и на тоя конкурс има няма един човек, който точно това да ни разкаже ...

» повече
22 Юни, 2017

Смесена комисия инспектира всичко в Стария град

Инициативата е на кмета на район „Централен“

През следващата седмица ще направим голяма комисия за оглед с представителите на всички общински структури, комуналните дружества и гражданските сдружения на територията на Трихълмието, това съобщи за Под тепето, кметът на район „Централен“ Георги Стаменов.

Всички заедно ще направят обстоен оглед, като в групата ще участват представители на общинските предприятия: „Чистота“, „Градини и паркове“, Организация и контрол на транспорта и Синя зона. Ще се включат и от кметствата на района и голяма община. Идеята е дошла след последното тежко обществено обсъждане за режима на влизане на МПС и паркиране в Стария град. Целта е да се набележат първо незабавните мерки и впоследствие по-дългосрочни възстановителни процедури, било то по осветеление, настилик, инфрастриктура, тротоари и ...

» повече
07 Юни, 2017

Туристическият център в сърцето на Стария град прилича на бар след поргром

За две години той нито стана денонщен, нито бе надграден, напротив  - разграден и разграбен е

Вижте как изглеждаше мястото, което уж се охранява 24 часа с видеонаблюдение, преди и сега в приложената галерия

На 3 юни 2015 година с фанфари бе открит „първият денонощен туристически център на самообслужване“ в Старинен Пловдив. Лентата рязаха заедно кметът Иван Тотев, директорът на ОП “Туризъм“ Петър Лазаров и ресорният тогава зам.-кмет Стефан Стоянов.

Веднага след това се оказа, че той не е денонощен. Самият градоначалник, след като го разгледа и представи на журналистите, обяви, че ТИЦ-ът ще е отворен от 7 сутринта до 24 в полунощ. На учудените погледи кметът отговори с „..но имаме готовност да го пуснем и денонощно". На витрината при ...

» повече
31 Май, 2017

Жител на Стария град към зам.-кмета по транспорта: „И Вас щях да уволня, ако можех“

„Ако вие не можете да се справите с проблема, ще се справим ние“

7 пъти е спирана водата в Стария град заради аварии

„Искаме оптичен интернет и такива екстри, но за нас няма“

Стефка Георгиева

Един от големите проблеми, които терзаят жителите на Стария град, е регулирането на преминаващите автомобили през резервата. Именно по този повод се организира трето поредно обществено обсъждане в Балабанова къща, което се превърна по-скоро в обществена свада. Упреците започнаха още преди да се представят присъстващите от местната власт. Възрастен мъж се провикна: „Къде е кмета? Ние знаем кой решава! Това е третото обсъждане и той не идва. Пълно неуважение!“

Все пак, на срещата с жителите и бизнеса в Стария град присъстваха Георги Маринов – зам.-кмет ...

» повече