Подтепето

ГРАДЪТ

12 Ян, 2018

Тротоарно право в центъра на Пловдив скача с 20 на 100

Става 24 лева на квадратен метър без ДДС

Ресторантьорите и собствениците на заведения в Централната търговска част ще плащат повече за маси за открито сервиране през идния сезон. Това е залегнало в предложението за изменение и допълнение на Наредба за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на Община Пловдив. Документът ще се гледа от Общински съвет с пакета по Бюджет 2018, чието обществено обсъждане е насрочено за днес.

В зоната на Бялата Главна и квартал Капана цената за тротоарно право на квадрат става от 20 на 24 лева без ДДС, което е увеличение с 20%.

В първа градска зона таксата се покачва от 8,00 на 9,60 лева на квадратен метър, а във Втора от 7,00 става 8,40 лева. За Трета зона се плащаше по 6 лева, според проекта сега ще се броят по 7,20 лв/кв.м., а в най-евтината Четвърта зона цената скача с един лев и става 6 лева на квадратен метър без данък добавена стойност.

Актуализацията на таксите за ползване на общински имоти се налага след финансов анализ, се казва в мотивите за предложението. Анализът е отчел сериозните инвестиции на Община Пловдив за подобряване визията на централните градски части и прилежащите му пространства, както и завишен интерес за ползването им. Според проучването има значителен поток от клиенти в централната зона, която от своя страна е ограничено пространство, се посочва още в обосновката.

Няма направени коментари
Още от рубриката "ГРАДЪТ"

Подобни новини

22 Ян, 2018

Дани Каназирева: С 20 % ръст на таксите за тротоарно право се нанася удар на средния и дребния бизнес

Има поне 3 причини срещу поскъпването на Синя зона, заявява лидерът на Съюз за Пловдив

Председателят на общинските съветници от „Съюз за Пловдив“ Дани Каназирева  няма да подкрепи  увеличението на цената за Синя зона от 1,50  на 2 лева  и 20 %  ръст на  таксите за  за ползване на маси на открито. Поскъпването на  тарифите е предложено  от  кмета  Иван Тотев и  ще се разглежда в Общинския съвет на 23 януари. Според Каназирева има най-малко три причини тези  промени  на наредбата  да не се приемат.

Първо – няма  логично обяснение защо се завишава цената на Синя зона. Нито е някаква обмислена и цялостна политика срещу замърсяването на въздуха или срещу задръстванията.  В мотивите  не се посочва  за какво ще бъдат използвани ...

» повече