Нови бусове с по две стюардеси карат храната на домашния патронаж в Пловдив

Градът

400 пловдивчани ползват най-масовата социална услуга на Общината

Зам.-кметът Титюков пръв подкара единия нов бус

 

„Приготвяме топла храна за 400 души, самотно живеещи, трудно подвижни с телкови решения и т.н., която се носи всеки ден. С точно такъв екипаж – шофьор и две момичета, ето. Ние им казваме стюардеси, които разнасят храната по етажите, къде с асансьор, къде пеша за добро здраве по стълбите,“ Така, в типичния си лежерен стил, започна представянето на новите попълнения в общинския автопарк зам.-кметът Георги Титюков пред медийната общност.  

 

Той разказа, че шестте микробуса, с които се разнася храната по домовете на потребителите, за съжаление са на 25 – 27 години и вече са морално остарели. „В момента подменяме половината от подвижния състав. Дай Боже, догодина и другата половина!“ – пожела си Титюков. Новите бусове са доставени след спечелена обществена поръчка.  Брандирани са с герба на общината и са съобразени с градските пътни условия. Трите нови попълнения са на обща стойност 139 000 лева с ДДС и включено оскъпяване на лизинг за 24 месеца.

„Смятам, че това ще допринесе за по-навременна и по-качествена доставка на храната, така че потребителите на услугата „Домашен  социален патронаж“ да имат всеки ден топла храна. Смея да твърдя, че хората са доволни от услугата, тъй като няма текучество. Няма отказали се, освен по естествени причини. Има и чакащи,“ аргументира се той.

Домашен социален патронаж е най-голямата социална услуга, която се предлага от Община Пловдив. Въпреки това администрацията не предвиждаме на този етап да разширява нейния  обхват. „Физически нямаме състав от хора, за да я разширим. Има около 50 чакащи в момента. Потребителите заплащат такса в размер на 60 на 100 от пенсията си,“ поясни Георги Титюков.

Така като гледам, ние сме наброи, но един ден и нашето време ще дойде. Може и ние да се възползваме от услугата, заключи той.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.