Подтепето

ГРАДЪТ

26 Сеп, 2017

Кметът: Руски, Коматевско и Васил Априлов трябва да са готови през 2018-а

Забавянето касае единствено кръговото на „Шести септември“

„Няма някакви пречки за Руски и Коматевско, има проблем с кръговото на Бриколаж“

Процедурите по отчуждаване за новия бул.“Северен“ са приключили

Новият срок по най-големия инфраструктурен проект на Пловдив, който се изпълнява със средства от Европейската банка за възстановяване и развитие по така наречения 30-милионен заем, касае само забавяне при реконструкцията на бул.“Шести септември“ в зоната около строителен хипермаркет, след моста на Адата по посока изток. Съдебен спор за имот в района на бъдещото кръгово движение е основната причина за това, става ясно от интервю на Таня Грозданова с кмета на Община Пловдив Иван Тотев.  

Г-н Тотев, какво произтича от решението, което ще гласува Общински съвет на сесията си в четвъртък с искане за удължаване на срока за реконструкция на четирите булеварда със заема от ЕБВР?

По силата на сега действащия договор ние трябва в определен срок да усвоим средствата. Като това обективно не е възможно, поради най-малко една причина.

Към момента на бул. „Шести септември“ на кръговото кръстовище имаме имот, заради който сме в съда. Община Пловдив е собственик на земята, но не е собственик на сградата. През годините сградата е била продадена. Стартирахме процедура по отчуждаване, която беше обжалвана. Преди месец излезе съдебното решение на първа инстанция печелим, но има жалба през ВАС, а разглеждането ѝ още не е насрочено. Най-вероятно ще стане през пролетта на следващата година. Втората причина са тези 8 имота, които са по бул. „Северен“.

Поради това забавяне общият договор не може да остане същият. Това е причината да не можем да усвоим средствата в определения период. Поради тези обстоятелства искаме удължаване на срока за усвояване на средствата, респективно на договора с банката. Това не касае конкретни други пътни отсечки, касае само общия договор, той не може да бъде изпълнен в този период по тези причини.

Как ще се отрази тази промяна на започната работата по централните булеварди?

От друга страна това искане не пречи на реалното изпълнение на другите булеварди, по които имаме франко работа. Тоест, „Коматевско шосе“ и булевард „Руски“. Техният срок не се удължава от този договор, там ще се работи по линейния график и за тях имаме средства за усвояване.

Няма да успеем да се справим с тази част на „Шести септември“, като паралелно ще се опитаме да направим така, че когато пътното платно е асфалтирано до „Цар Борис Трети Обединетел“ да пуснем движението, като имаме специална организация в кръга.

В момента ако отидете ще видите, че не можем да работим в кръга поради съдебни спорове. Подобна бе ситуацията с бул. „Източен“ и с Розовата къща, когато трябваше да се усвояват средства от Райфайзен. Там също около 6-7 месеца общината чакаше да се извърши отчуждаването. Тук сме в подобна ситуация. Влязохме в разговори със собственика, искахме да изкупим неговата част на цена от лицензиран оценител, за съжаление не се получи и трябваше да предприемем отчуждителни процедури.

„Руски“ и Коматевско си продължават по същия начин. За „Северен“- там нещата са добре, тъй като 8-те имота вече са изчистени и се надяваме работата да е в график.

На Руски има нова информационна табела с нов срок - 18 юли 2018 г., а вие казвате, че там няма проблем?

Тези табели са за целия договор, по принцип навсякъде, където ги виждате не са за конкретния обект, а за целия договор. Това е като информация, така че табелите не трябва да притесняват хората, те са по силата на договора.

Няма някакви пречки за „Руски“ и Коматевско, има проблем с кръговото на Бриколаж.

Което означава, че ако всичко върви по план Коматевско и Руски ще са готови преди 2019-а, така ли?

Коматевско и Руски трябва да са готови за 2018 година.

А бул. „Васил Априлов“?

Срокът е 2018-та до лятото.

 • 28 Сеп, 2017 | Зидаря
  Аз да попитам за Даме Груев, кога ще е готов!
 • 27 Сеп, 2017 | Патока Доналд!
  Тоя мой събрат Тотев,лъже повече от цялото ято патоци! Нищо няма да направи,само заблуждава с крясъците си! Нямало пречки и за Руски и за Коматевско? Лъжи, ближи и пак лъже! какво ще направи на Коматевско? Ще пусне по тесен от преди път и ще каже че е готово!Ами като има балуши, така ще е !
 • 27 Сеп, 2017 | Човекът
  Смешник
 • 26 Сеп, 2017 | Данъкоплатец
  Кмете, хайде нека са готови през 2019, така ще спестиш още един ремонт или кърпенето на дупките им......
 • 26 Сеп, 2017 | POLYTRON
  ДА СЕ ГОРДЕЕШ, ЧЕ ИМАШ ЗА КМЕТ ТАКОВА НЕДОРАЗУМЕНИЕ КАТО МАМИН КРАДЛЬО ЗНАЧИ, ЧЕ ИЛИ СИ ТОТАЛЕН КРЕТЕН, ИЛИ ПРОСТО СИ НА ХРАНИЛКА ПРИ НЕГО - ДРЕБНА ДУШИЦА, УЧАСТВАЩА ПРЯКО ИЛИ КОСТВЕНО В ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА МУ!!!
Още от рубриката "ГРАДЪТ"

Подобни новини

02 Окт, 2017

Затварят и двете платна на „Васил Априлов“

Таня Грозданова

На 10 октомври започва работата по бул.“Васил Априлов“. Този път булевардът ще бъде затворен и в двете платна в участъка от кръстовище с бул.“Шести септември“ до пресечката с улица „Волга“. Първи на терена започват работа от „В и К“ – Пловдив, съобщи на редовния си брифинг кметът Иван Тотев.

Работата по реконструкцията на булеварда ще започне след като временната организация на движението бъде съгласувана с КАТ.

До сега при ремонта се затваряше само едното платно на булеварда, който според новите срокове за изпълнение трябва да готов до края на лятото на 2018-а година.

» повече
26 Сеп, 2017

Новите срокове по договора за реконструкция на булевардите с ЕБВР вече са на информационните табели

18 юли 2018 година, това пише на новата табела на бул."Руски" преди няколко дни там фигурираше надпис 730 дни, които бяха изтекли през август 2017-а

Таня Грозданова

Още преди да мине гласуването на предложението за промяна в сроковете по споразумението с Европейската банка за възстановяване и развитие на бул. „Руски“ от фирмата изпълнител са монтирали нови информационни табели, указващи новите срокове, видя репортер на Под тепето.

Както ви информирахме в понеделник, от дневния ред на предстоящата сесия на Общински съвет става ясно, че Пловдив ще посрещне титлата Европейска столица на културата през 2019 г. без готови булеварди. Очаква се в четвъртък местния парламент да разгледа решение удължаване на срока за изпълнение на главните пътни артерии, които се изпълняват с ...

» повече
25 Сеп, 2017

Пловдив – строителна площадка през цялата 2019-а

Според тази табела ремонтът на бул."Руски" трябваше да е приключил оклоло 13 август 2017-а година

Посрещаме титлата Европейска столица на културата без готови булеварди

Общински съвет иска от ЕБВР удължаване на срока за изпълнение на главните пътни артерии  до края на октомври 2019 г.

Какво се случва с най-големият итфраструктурен проект?  

Таня Грозданова

Градът под тепета ще продължи да бъде строителна площадка поне до 24 октомври 2019-а година. Става дума за трите големи булеварда, които се реконструират и четвъртия нов, който трябва да се строи с 30-тте милиона от Европейската банка за възстановяване и развитие.  

Нито „Руски“, нито „Васил Априлов“, нито „Коматевско шосе“, нито новият „Северен“ ще станат готови в първоначално обявеното време. Това се разбира от предложение за кмета Иван Тотев, което ще бъде гласувано на предстоящата сесия на Общински съвет – Пловдив този четвъртък ...

» повече