Датчици следят колко са пълни с отпадъци контейнерите в центъра на Пловдив

Градът

Първите вече са монтирани по „Иван Вазов“, предстои това да се случи и на ул.“Отец Паисий“

Монтирани върху контейнерите за смет по ул. „Иван Вазов“ датчици следят  доколко са пълни с отпадъци, като чрез мобилно приложение контролът може да се извършва във всеки един момент.

Въвеждането на така нареченото „умно сметосъбиране“ /Smart waste management/ е сред постиженията, с които Община Пловдив  спечели националния приз „Най-иновативна община“ на Асоциацията на Българските градове и региони.

„Това ще доведе до още по-добро качество на услугата по сметосъбирането. Точната информация ни дава възможност за гъвкави решения, така че ако някой контейнер отново се напълни след редовното му обслужване по график, да реагираме своевременно“, коментира директорът на ОП „Чистота“ Иван Стоянов.

Подобни устройства предстои да бъдат монтирани и върху първите подземни контейнери в Пловдив, които сега се изграждат на ул. „Отец Паисий“. За удобство на гражданите там се предвижда да бъдат поставени и червени и зелени светодиоди, по които да се ориентират за степента на запълненост на съдовете за смет.   

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.