Подтепето

ГРАДЪТ

18 Сеп, 2017

3,5 милиона за нова галерия на Гладстон

Художниците щели да решават каква ще е най-подходящата за тях сграда

3,5 милиона лева ще бъдат похарчени за построяването на чисто нова сграда на мястото на галерията на Гладстон. Това обяви днес кметът Иван Тотев. Той категорично заяви, че намеренията на общината е съществуващата в момента изложбена зала да бъде съборена, и на нейно място да се вдигне нова, със същите обеми. 

Стартираме процедурата по инженеринг. Заданието е съгласувано с Дружеството на пловдивските художници. Говорим за сграда с отворени пространства и слънчева светлина, както беше и със сега съществуващата галерия, говори вече в минало време за сградата на Градстон градоначалникът. И допълва, че в бъдещата нова постройка ще има хранилища, кафене от западната страна и възможности за реализиране на изложби на открито на площадното пространство отпред.

Ще има жури, което ще оценява проектите. В комисията ще поканим поне трима представители на Дружеството на пловдивските художници. Те най-добре могат да кажат коя сграда е най-подходяща за тях, подчерта кметът. Но не конкретизира с каква процедура точно ще бъдат събирани конкретни проекти за бъдещата нова галерия. Не става ясно ще бъде ли обявяван архитектурен конкурс или не.

Няма направени коментари
Още от рубриката "ГРАДЪТ"

Подобни новини

12 Юли, 2018

Творба на един пловдивски художник сред развалините на галерията на Гладстон

От Дома на майсторите на четката под тепетата остана само фасадата (ГАЛЕРИЯ)

Соня Попова

Работата по събарянето на Галерията на Дружеството на пловдивските художници на улица „Гладстон“ № 32 напредва, видя на място репортер на Под тепето. Теренът е ограден с ламаринена ограда, а зад нея се търкалят саксиите с поизсъхнали декоративни палми, които преди стояха на тротоара около галерията.

От самият Дом на пловдивските художници вече е останала само предната фасада и то без обшивката на временната конструкция. Стои и част от стената откъм улица „Преслав“. Всичко друго вече е руини.

По-голямата част от строителните отпадъци с в задната част на някогашния двор, откъдето влизат и машините на строителите. Отпред има нахвърлян дървен материал, ръждиви ламарини и изсъхнали клони от ...

» повече
18 Юни, 2018

За опасни вещества по време на събарянето на галерията на Гладстон предупредиха изпълнителите

Азбест е използван в строежа на галерията преди години, специална фирма ще извърши извозването и депонирането им по изисквания на РЗИ

Новият дом на художниците трябва да е готов през април 2019

Галерията на Дружеството на Пловдивските художници на ул.“Гладстон“ № 32 вече е оградена и има всички необходими документи за започване на събарянето на сградата, след като бъде окончателно изпразнена. Това обяви на редовен брифинг днес кметът на Община Пловдив Иван Тотев и представи ръководителят на проекта инж. Игнат Пиндиков от фирмата изпълнител „Главболгарстрой-Пловдив” АД .  

По думите на Пиндиков, до един месец сегашната сграда ще бъде съборена, а теренът подготвен за новия строеж. Той обясни, че новата галерия ще е с монолитна стоманобетонна конструкция и естествено покривно осветление отгоре ...

» повече
14 Май, 2018

Бутат галерията на Гладстон

Художниците казват сбогом на сградата със специално събитие

Днес изтича срокът за обжалване на решението на комисията по конкурса за избор на изпълнител за изграждането на галерия на улица „Гладстон“. До момента няма постъпили жалби, съобщи кметът на Пловдив Иван Тотев на редовния си брифинг в понеделник. По думите му, ако до края на работния ден не постъпи жалба, за което се надяват от управата на града, то още утре ще бъде поканен избраният изпълнител, за сключване на договор.

Община Пловдив няма да чака изготвянето на проект за нова галерия на Дружеството на пловдивските художници (ДПХ) на ул.“Гладстон“ 32. Събарянето на сегашната сграда ще започна веднага след подписване на договора с фирмата, спечелила конкурса по ЗОП. Това се прави ...

» повече
30 Апр, 2018

„ГБС – Пловдив“ ще прави галерията на Гладстон

Решението на комисията трябва да бъде одобрено от зам.-кмета по култура Александър Държиков

Обявената за фаворит компания, още преди решението на самата комисия, в крайна сметка спечели обществената поръчка за инженеринг и изграждане на нова сграда за галерия на Дружеството на пловдивските художници.  Това става ясно от публикувания днес протокол и решение на комисията по избор на изпълнител за Галерията на ул.“Гладстон“ 32.

Припомняме, че миналата седмица Под тепето ви направи съпричастни на отваряне на офертите на допуснатите кандидати миналата седмица. Кой изнася информация от закрити заседания на комисия по обществени поръчки в Община Пловдив? Това попитаха тогава упълномощени представители на строителните компании „Тирлин“ АД и „Запрянови“, които отпаднаха от надпреварата. Тогава бяха отворени ценовите оферти само на ...

» повече
14 Дек, 2017

Какво става с галерията на Гладстон

Фирмата, която обжалва поръчката, не е платила съдебната такса

Тотев: Няма проект. Възложен е инженеринг

Художниците ще имат квота в комисията

Таня Грозданова

Община Пловдив очаква през следващата седмица обществената поръчка за галерията на Дружеството на пловдивските художници на ул. „Гладстон“ 32 да тръгне отново. Припомняме, че тя бе спряна от жалба на участник в процедурата.

Фирмата, която обжалва поръчката, не е платила съдебната такса, обяви днес кметът Иван Тотев. Става дума за 1400 лева съдебна такса, а срокът за плащането ѝ е минал.

Във връзка с коментари по проекта за Галерията, Тотев уточни, че все още няма проект, възложен е инженеринг.

„Освен това процедурата ще е следната - за да не влезем във филми и да обясняваме това защо ...

» повече