3,5 милиона за нова галерия на Гладстон

Градът

Художниците щели да решават каква ще е най-подходящата за тях сграда

3,5 милиона лева ще бъдат похарчени за построяването на чисто нова сграда на мястото на галерията на Гладстон. Това обяви днес кметът Иван Тотев. Той категорично заяви, че намеренията на общината е съществуващата в момента изложбена зала да бъде съборена, и на нейно място да се вдигне нова, със същите обеми. 

Стартираме процедурата по инженеринг. Заданието е съгласувано с Дружеството на пловдивските художници. Говорим за сграда с отворени пространства и слънчева светлина, както беше и със сега съществуващата галерия, говори вече в минало време за сградата на Градстон градоначалникът. И допълва, че в бъдещата нова постройка ще има хранилища, кафене от западната страна и възможности за реализиране на изложби на открито на площадното пространство отпред.

Ще има жури, което ще оценява проектите. В комисията ще поканим поне трима представители на Дружеството на пловдивските художници. Те най-добре могат да кажат коя сграда е най-подходяща за тях, подчерта кметът. Но не конкретизира с каква процедура точно ще бъдат събирани конкретни проекти за бъдещата нова галерия. Не става ясно ще бъде ли обявяван архитектурен конкурс или не.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.