ЗдравеНовини

Отбелязваме Световен ден за борба с рака

Какви са данните и новостите?

4 февруари е Световен ден за борба с рака, който се отбелязва от 2000 г. Основната цел на инициативата е да спаси милиони предотвратими смъртни случаи, причинени от рак, като повиши осведомеността за рака и насърчи ранното диагностициране и лечение.

Цифрите

Според Световната здравна организация (СЗО) ракът е основна причина за смъртността, от която годишно си отиват милиони хора. По данни на организация всяка година над 12 млн. души получават тежката диагноза, а около 7,6 млн. умират от болестта. Добрата новина е, че около 40% от онкологичните заболявания могат да бъдат излекувани, стига да бъдат диагностицирани навреме. СЗО отбелязва, че една трета от тях биха могли да бъдат предотвратени с по-добра превенция, ранна диагноза и лечение.

В България има увеличаване на смъртността от ракови заболявания

Ракът на гърдата при жените и ракът на белите дробове при мъжете са най-разпространените видове рак.

Рак на белия дроб, на простата и на дебелото черво са сред най-разпространените онкологични заболявания у нас

Какво представлява ракът?

Ракът е общ термин за голяма група заболявания, които могат да засегнат всяка част от тялото. Една от основните му характеристики е бързото създаване на анормални клетки, които нарастват извън обичайните им граници и могат да навлязат в съседни части на тялото и да се разпространят в други органи (да метастазират).

В организма има редица гени, важни за правилното функциониране на тялото, които предпазват клетките от увреждане, поправят грешки при нормалната работа на клетката, спомагат за смъртта й, когато вече не е нужна. Ако в тези ключови гени настъпи мутация, те вече не могат да изпълняват нормалните си функции. Клетката започва да расте и да се дели неконтролируемо, обезсмъртява се и така се превръща в ракова. Трансформацията на нормални клетки в туморни е многоетапен процес, който обикновено прогресира от предраково увреждане до злокачествен тумор. В голяма част от случаите мутациите, водещи до рак, са спонтанни и се дължат на фактори, главно на околната среда. Понякога обаче, тези промени могат да са наследствени, т.е. унаследени са от родител и могат да се предадат в поколението.

От есента на миналата година и в Пловдив се извършват онкологични проучвания, а Международна платформа с фокус върху онкология и онкохематология предлага достъп до по-голям набор от изследвания в сравнение с местния стандарт.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина