ЗдравеПУЛС

Над 300 бременни се включиха в кампанията на УМБАЛ „Свети Георги“ за безплатен комбиниран скрининг

Едва 3% са откритите аномалии, като част от тях са съвместими с живота и се проследяват от мултидисциплинарен екип към  УМБАЛ “Св. Георги”

Над 300 бременни жени са се включили в кампанията за безплатен ултразвуков и биохимичен скрининг в първи триместър, организирана от Клиниката по акушерство и гинекология на УМБАЛ „Свети Георги“. Данните съобщи началникът на клиниката и инициатор на кампанията доц. д-р Екатерина Учикова. Тя припомни, че комбинираният скрининг се проведе от началото на м. септември до края м.декември 2016 г. В него можеха да се включат всички бременни жени в периода между 11-а и 13-а гестационна седмица и 6 дни.

Със скрининга в първи триместър се определя броят на бебетата, ако са близнаци, както и дали са с една или две плаценти. Датира се бременноста и се определя вероятният термин на раждане. Освен че се откриват най-честите хромозомни аномалии, се следи и за аномалии, които може да са асоциирани с хромозомни или генетични заболявания. В този период могат да се открият структурни аномалии  на мозъка, сърцето, храносмилателната система, големи дефекти на лицето, устните, очите, крайниците. Някои от тях са изолирани, но други са асоциирани с генетични хромозомни аномалии.

Благодарение на този ранен скрининг, ако са открити аномалии, в най-ранен срок се дава прогноза за бременността и се определя най-подходящият подход. При несъвместими с живота аномалии бременността трябва да се прекъсне по медицински показания, за да бъде психоемоционалната травма за майката най-малка и най-малки рисковете за нейното здраве и детеродна функция. В редки случаи може да се  предприеме извършването на вътреутробни хирургични интервенции, като жените се насочват към съответни високоспециализирани центрове за фетална хирургия у нас и в чужбина.

В рамките на безплатния скриниг едва при 3% от жените са открити аномалии. С висок риск са били 5 % от бременностите, като на по-голямата част от тях е направена хориална биопсия. Реално при много малък брой от пациентките бременността е била прекъсната по медицински показатели и то в края на първи триместър, а не както често се прави – във втори триместър, когато рискът и за майката е по-голям.

Сред най-често регистрираните  аномалии е хидронефрозата – задържане на урина в бъбреците, както и аномалии на гастроинтестиналния тракт. Към момента бременностите се проследяват от мултидисциплинарен екип, включващ изтъкнати специалисти от  различни  области на медицината в УМБАЛ „Свети Георги“.  Екипът бе сформиран през 2016 г. за целите на добрата медицинска практика. Негов председател е доц. д-р Екатерина Учикова.

„В Клиниката по акушерство и гинекология работят няколко утвърдени специалисти в областта на ехографията в акушерството – д-р Христина Иванчева, д-р Георги Амалиев, д-р Борис Стоилов, д-р Костадин Керезиев“, разказа доц. Учикова.

Основно  ултразвуковия скрининг по време на кампанията се извършваше от  д-р Борис Стоилов, единственият сертифициран специалист по фетална медицина в Пловдив и Южна България. Специализирал е в Лондон, Великобритания в King’s College Hospital, University College London Hospital, Medway Hospital и Southend University Hospital.

В Клиниката по акушерство и гинекология се извършва и високоспециализираната диагностична процедура хориална биопсия или хорионбиопсия, която към момента в Южна България се предлага единствено в УМБАЛ „Свети Георги“. Друга процедура за пренатална диагностика на вродените аномалии е амниоцентезата, която също се извършва в клиниката. И двете диагностични процедури са по клинични пътеки и финансирането им е от Националната здравноосигурителна каса.

Хорионбиопсията има определени предимства пред амниоцентезата, като най-важното от тях е таймингът – изборът на най-подходящото време. Изследването се извършва между 11-а и 14-а гестационна седмица, а резултатите са готови за 48 часа. Амниоцентезата може да се извърши едва след 16-а гестационна седмица, а резултатът се чака поне 7 – 10 дни. Така бременността може да е напреднала до 18-20-а гестационна седмица, когато евентуално прекъсване по медицински показатели може да доведе не само до по-голяма физическа, но и до по-тежка психическа травма. В практиката си акушер-гинеколозите са установили и, че дори и резултатите да не са плашещи, времето на чакане на резултата изтощава психически на бременните жени.

Има няколко неточни, но за сметка на това широко тиражирани обяснения, свързани със скрининга за Синдром на Даун, смятат от Клиниката по акушерство и гинекология на УМБАЛ „Свети Георги“. Първото е, че комбинираният скрининг – ранният биохимичен скрининг, е много неточен. Достоверността от него обаче е 90 – 95%, но, разбира се, с уговорката, че е изработен от сертифициран специалист и лаборатория, която минава регулярни одити. Второ, предлага се на бременните да направят и късен скрининг, което е погрешно, защото  достоверността от него е едва 60%, а и всяка пета жена има фалшиво положителен резултат, който пък налага ненужно да се прави амниоцентеза. Трето, хорионбиопсията не е с по-висок риск за аборт от амниоцентезата. Рискът е еднакъв, когато процедурата се извършва от обучени и сертифицирани специалисти. На последния Световен конгрес по фетална медицина  в Лондон през декемви 2016 г., са изнесени доклади от водещи специалисти от Великобритания, Дания и други западноевропейски държави, които доказват че рискът за аборт след хорионбиопсия или амниоцентеза е 1 на 1000 процедури, ако са извършени от специалист.

В зависимост от натовареността на екипа ще организираме поне веднъж годишно безплатен комбиниран скрининг в първи триместър, като в него ще се включат и други акушер-гинеколози от АГ клиниката на УМБАЛ „Свети Георги“,  обеща доц. Учикова. Според нея благодарение на кампанията тази високоспециализирана медицинска услуга е била достъпна за всички социални групи. „Искаме всяка една жена да може да се възползва от комбинирания скрининг между 11- и 14-а гестационна седмица, защото само така ще намалее броят на децата с малформативни синдроми“, каза доц. д-р Екатерина Учикова, началник на Клиниката по акушерство и гинекология в УМБАЛ „Свети Георги“.

В момента скринингът се предлага срещу заплащане по ценоразписа на болницата. Ехографският преглед се извършва на 3-ия етаж в Хирургичния блок на бул. „Пещерско шосе“ №66. Записване за скрининга става на сайта http://www.pregnancy.bg/kalendar, като при запазване на час пациентките получават съобщение на електронната си поща, същото потвърждение получават и лекарите. Допълнителна информация може да се получи и на тел. 032 60 28 26 всеки делничен ден до 14:00 часа.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

10 коментари

  1. Изключително съм отвратена от „специалистите“ работещи в тази клиника. Цял роман мога да напиша тука. Изнудват за пари, отвратително и нехуманно отношение, лъжливи резултати. Не поемане на отговорност. А Николета Парахулева и Борис Кирезиев са за затвора.

  2. Dr.Boris Stoilow se dyrja izkliuchitelno grubo s pacientite ,koito ne sa prqko svyrzani s nego i izkliuchitelno milo sys svoite lichni pacienti.Az ne bqh negova pacientka i otnoshenieto beshe mnogo grubo.

  3. Доц.Учикова ме заплаши да платя 200 лв. за престоя си в болницата или да си направя препоръчаната от тях интервенция – абразио.Тогава нямало да плащам.Аз бях приета по спешност – безплатно! Бях приета за задържане 3 дни – безплатно! Бях в правото си да откажа абразио – безплатно!Защо ми искаше 200 лв и на кого трябваше да ги дам? А касова бележка ?

  4. Цял ден се молих да ме прегледат на ехограф,понеже кървях обилно,въпреки лекарствата които ми даваха,а бях за задържане.Др.Терджуманов реши да си пуши цигарата В БОЛНИЦАТА МЕЖДУ РОДИЛНОТО ОТДЕЛЕНИЕ И ОПЕРАТИВНА ГИНЕКОЛОГИЯ,вместо да ме прегледа.Пуши син DUNHILL.Явно много му се ослаждат.

  5. Mога да ги осъдя за това,че през октомври месец лежах там със първия ми спонтанен аборт,който сама изхвърлих,но без упойка ми взеха малко биологичен материал,за да си вземат парите от държавата за направено абразио.Аз нямах такова направено,понеже то се прави в специално отделение и под пълна упойка.Сега в първата ми епикриза пише ,че имам абразио,а аз нямам!Взеха ли си паричките???

  6. Прочетете дума по дума същата статия в „Марица“ и ще разберете, че е платена реклама. Кой я плаща – вероятно болницата.

  7. Това не е платена реклама, а нещо полезно за обществото и бъдещите родители! За съжаление в България все още не сме осъзнали, че това е начинът да не се стига до сериозни последствия. Смята се, че няма да се случи точно на нас, а когато се случи се оплакваме колко е тежко.
    Имах късмета да срещна доц. Учикова и смятам, че е невероятен специалист и преподавател! Поздравления за прекрасната кауза, организирана от нея и екипа!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина