АктуалноГрадътЖивотЗабавлениеЗелен градНовини

Защо има самотни стволове – или как да убием дърво, чрез „оформяне короната“

Правят впечатление дърветата, които представляват само ствол из целия Пловдив. Защо се появяват и защо това не е адекватна грижа, а дори напротив – представлява потенциална опасност за средата, както и бягане от отговорност, обяснява ландшафтният архитект и специалист по зелена система Невена Пачеджиева през социалните мрежи:

Днес ви представям СТВОЛЪТ. Стволът може да е с най-различна височина и дървесен вид, не се учудвайте.

Стволът е интересен похват, доста разпространен в Пловдив, с който общината прави нещо, но не съвсем, всъщност излизат (почти) сухи от водата.

Да обясня – издава се заповед за оформяне на короната, без значение дали дървото е живо, мъртво или без абсолютно никаква перспектива. Премахват се всички сухи клони и най-често от дървото остава единствено стволът. И това не се прави без причина – води се статистика колко са премахнатите дървета и всяка година е добре да има баланс между новозасадени и премахнати… Та, хем дървото не изглежда особено опасно, хем не е в бройката.

Да ама не. На една от снимките ще видите ствол над 8 метра, който е така от поне година (снимка след „оформянето“ от 18 дек. 2020). Дървото беше сухо, но заповедта от общината е – за оформяне на короната.

Всичко това е заради липсата на експерти в районните кметства. Масовата практика е еколози, които не са учили поддържане на зелени площи, нямат представа от видовете резитби, нито имат експертиза да планират зелената система на града ни, да отговарят за развитието и опазването на същата тази система. Няма как да стане, да.

Затова аз продължавам да настоявам за #ДирекцияЗеленасистемавПловдив , където ландшафтни архитекти заедно да планират и решават проблемите, които изобщо не са малко. А дърветата не растат за година или две. Нужни са им десетки години, затова трябва да се мисли от специалисти.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

  1. Украсени със сезонни цветя и поддържана растителност са централните улици и паркове. В отдалечените от центъра градинки и междублокови пространства растителността се състои от саморасли сливи, диви орехи и стари храсталаци, останали от времето на 80 -те години, които дори не се подрязват. Водоизточниците за поливане са консервирани, забравени във времето и шахтите пълни догоре с боклуци.
    В парковете хората искат да избягат от шума на улицата и прашния въздух, които са стряскащата действителност в големия град.
    Пловдив е град с много замърсен въздух в Европейския съюз и се нуждае от зелен пояс – насаждения от зелени растения, които са от изключително значение за опазване и поддържане на чистотата на въздуха и опазване здравето на населението.
    Дейностите на ОП Градини и паркове обхващат озеленяване и поддържане на общинските зелени площи и улични насаждения, производство на декоративни дървета, храсти и цветни разсади за задоволяване нуждите на зелената система на гр.Пловдив, ремонти на парково обзавеждане- поливни водопроводи, помпени станции.
    Връзката с природата е заложена в човека. Ние се опитваме да се доближим до нея, като посещаваме близкия парк, в който зелена система, ако има такава, ни гарантира уют и душевна радост.

  2. Два са основните начини по които в Пловдив се оформят дърветата. Първият е да се изрежат всички клони и да се чака от ствола да покарат нови. Така дървото заприличва на четка за тоалетна. Вторият е по-нов, да се оставят само два клона и да се оформи т.н. чатал. И в двата случая е грозно до уродливост и сянка през летните месеци няма.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина