АктуалноЖивотЗабавлениеЗабравеният градНовини

Задвижва се реставрацията на мозайката на бл. 15 в жк „Тракия“

Районното кметство изрази подкрепа за идеята за реставрация и популяризиране на творбата

Двойната мозайка на блок 15 ще бъде реставрирана. Постъпки в тази насока обещава районното кметство. Това стана след съвместна проверка на място днес, с екип на „Под тепето“, активизирани от нашата инициатива за възстановяване и популяризиране на монументалното изкуство в жк „Тракия“.

Районният кмет Костадин Димитров заяви, че местната администрация ще съдейства с каквото може, за да се възвърне първоначалният блясък на абстрактната творба. Състоянието на мозайката е добро – като лявото пано е в по-добро състояние, а повече изпадали камъчета има от дясното пано.

Мозайката е творба на колектив Трифон Неделчев и Маргарита Томова, с участието на Александър Балдев. Разбира се, водещ по работата на възстановяването ще бъде именно скулпторът Трифон Неделчев, който живее и работи в Германия, но не е забравил родината и редовно се прибира в България. Именно след проверка от самия него ще се начертае и конкретен график, за да може работата да придобие отново автентичния си вид.

От кметство „Тракия“ обмислят и да се постави информационна табела за авторството на мозайката, годината на създаване и друга информация, за да може всеки, който преминава покрай нея да знае за творците, създали интересната работа.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. МОНУМЕНТАЛНИЯТ ПРОЕКТ ПО РЕСТА… ПО РЕМОНТА НА СКЪПОЦЕННАТА МОЗАЙКА СЪС СПЕЦИАЛНА ЗАЩИТНА СГРАДА, С ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР И ХОТЕЛ-РЕСТОРАНТ (ХО-РЕ-МАГ) ЗА ПОТОЦИТЕ ИНТЕРНАЦИОНАЛНИ ПОКЛОННИЦИ СЛЕДВА ДА БЪДЕ СОЛИДНО ПОДПРЯН, ФИНАНСИРАН И ОРГАНИЗИРАН ОТ СЪОТВЕТЕН ДЕСЕТИ ЗАМ-КлЕТ И ДИРЕКЦИИ ЗАПЛАТАДЖИИ, ФЬОДОРЕ.

    Хвала!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина