ИзбориМненияНовиниПод ножа

Йордан Иванов: Столипиново трябва да се постави под карантина

В квартала не разбират, че „пандемия” не означава махмурлук, не се лекува до обяд и е опасен за общественото здраве

Столипиново трябва да се постави под карантина, заяви в личния си Фейсбук профил общинският съветник от Демократична България Йордан Иванов. Той подчертава, че в етническия квартал не се спазват извънредните мерки, тъй като жителите му се струпват на големи групи.

Ето и целият коментар на Йордан Иванов без редакторски намеси:

Столипоново е град в града. Със своята субкултура, ценности и, за съжаление, установени правила често отвъд правовия ред в страната. А животът и здравето на хората е най-голямата ценност в демокрацията. Видимо в гетото не могат да опазят сами собственото си здраве и не проявяват индивидуална отговорност към общностния интерес.

В Пловдив всички граждани спазваме маниакална дисциплина. Спазваме стриктно заповедите на изпълнителната власт. Стоим си по къщите и пазаруваме възможно най-рядко чрез адекватно планиране на цената често пъти на сериозни лични компромиси. Всичко това се прави от чувство за индивидуална отговорност към общностния интерес.
През това време ни заливат кадри от най-голямата ромска махала в Европа как хората стоят на големи групи и не спазват социална дистанция, а роми твърдят непрестанно че „корона вирус няма“(или е само в телевизора). С това се нарушава действащото законодателство.

Тогава когато всички членове на една цяла общност не могат да проявят индивидуална самодисциплина и отговорност към всички нас, са необходими мерки. И този проблем е по-дълбок от днешната криза. Властта винаги е приемала циганите за ходещи бюлетини и не е искала да наложи ред и законност в гетата. А социализацията на ромите в страната ни е мираж от 20 години насам.

Сега властимащите се опитват да управляват рисковете от зараза в Столипиново, като изриват стотици тонове боклук, дезинфектират и отварят медицински център в квартала. Това е добре, но е закъсняло и силно недостатъчно, въпреки че е едно от малките искрени и положителни действия спрямо живущите в гетото. Днес никой не може да измери какво се случва със заразата в махалата, какво е поведението на завърналите се гурбетчии и колко са заболелите. Именно в такава „мъгла“ е необходим пълен контрол на спазването на социална дистанция между жителите на квартал Столипиново. Необходимо е пълно спазване на заповедите на изпълнителната власт във връзка с извънредното положение, а ако не може да се спазват, квартал Столипиново трябва да бъде затворен, защото по този начин:
1. Ще се охрани общественото здраве на всички пловдивчани при евентуална зараза, в т.ч. и това на тези вътре в махалата;
2. Самите жители на Столипиново ще разберат, че „пандемия“ не означава махмурлук. Вирусът е опасен, не се лекува до обяд и животът и здравето на всички ни е застрашено. Тази мярка ще дисциплинира и самите жители на квартала, с което ще опазим техния живот и здраве. Това е най-голямата ценност в една демокрация;
3. Ще стане ясно, че правилата важат за всички, а когато ги нарушаваш, носиш последствия.

Наред с горното, следва да се проведе МАЩАБНА РАЗЯСНИТЕЛНА КАМПАНИЯ ЗА ВИРУСА И ПРЕДПАЗНИТЕ МЕРКИ, КОИТО ТРЯБВА ДА СЕ ПРЕДПРИЕМАТ в квартала.

Ако пловдивчани трябва да декларират защо напускат града, то към и от един квартал, където са налице редица завишени рискове за неконтролирано разпространение на заразата, също следва да има особен режим на придвижване.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

  1. подтепето защо разпространявате откровено расистки изцепки на някакви политически мижитурки?

    пратете го този да пази реда в махалата, да види какво ще му се случи

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина