АктуалноГрадътНовини

Утре решават за гласуването на карантинираните

ЦИК се събира с министъра на здравеопазването и националния здравен инспектор за детайлите по гласуване на хората под карантина

Утре, 29 октомври, предстои среща за финално доуточняване на детайлите как ще гласуват карантинираните с установен ковид-19 граждани на България на изборите след две седмици. Това ще стане на среща между представители на ЦИК, министерство на здравеопазването и главния здравен инспектор. Неуточнени са детайлите, свързани с подвижните секции, къде и колко да има, които ще бъдат организирани от РИК-овете, уточниха на пресконференция от ЦИК.

Сигурно е, че хора, на които е наложена карантина до самия ден на изборите, ще могат да гласуват. След промяна в закона е уточнено, че това ще става на мястото, където са карантинирани, което е логичното изискване, а не според тяхната регистрация по постоянен или настоящ адрес – както беше до април месец.

В срок върви организацията и по секциите в чужбина, които се очертава да бъдат 753. Общо 4115 ще са представители на СИК-ове извън страната, съобщиха още от ЦИК.

От два дни на сайта на избирателната комисия е качен и симулатор, който показва абсолютно точно и вярно страниците, които ще се показват на машината и бюлетините за гласуване. Много важно уточнение във връзка с провеждането на избори 2 в 1 е всеки избирател още в началото да уточни дали ще гласува и за двата вота или само за единия – тъй като няма да може да се върне назад, след първия си избор.

От ЦИК уточниха, че до 30 октомври изтичат няколко важни срока. Единият е свързан с хората, които ще гласуват по настоящ, а не по постоянен адрес. Те трябва да подадат заявление за гласуване по настоящ адрес в съответната община или районна администрация.

До 30 октомври изтича и срокът за избиратели с трайни увреждания, които искат да гласуват с подвижна кутия. На същата дата итича и срокът за удостоверение за гласуване на друго място, различно от адреса – което важи за членове на ЦИК и РИК-ове, за кандидати и за наблюдателите.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина