ГрадътКултураНовини

Резидентът артист Кирил Кузманов представя проекта си на 30 септември

Проектът „Кой контролира контролиращите; или запис от моето преминаване“ ще може да бъде видян и чут до 30 октомври

Художникът Кирил Кузманов, част от резидентната програма на Община Пловдив, ще представи проекта си, реализиран в рамките на програмата, на 30 септември. Това ще стане на бомбоубежището на улица „Съединена България“ – която се намира между Джамбаз тепе и археологическите разкопки до Понеделник пазара. Работата му носи името „Кой контролира контролиращите; или запис от моето преминаване“, чието начало е в Китай през далечната 2009 година. Проектът ще бъде активен до 30 октомври.

Произведението на Кирил Кузманов, базирано на звук-пространство-видео, е резултат от експериментално алгоритмично взаимодействие между голямоформатен запис на LiDAR  дани от пространственото взаимодействие на автора с ландшафта на Пловдив и композицията на Иван Спасов  „Епизоди за четири групи тембри“ (1965).

Кирил Кузманов избира отсечка на преминаване с посока от север към юг със стартова точка върха на Небет Тепе (локация с намерени артефакти от 6000 години пр.н.е). Маршрутът продължава през Tунела под Трихълмието и завършва пред бомбоубежището – т.нар. Обект 103.

В предверието на бомбоубежището ще бъде инсталирана аудио система, която ще излъчва генерирания звук към неговото дворче (достъпно за публиката специално за целите на проекта). На двете локации ще бъдат поставени табла с дигитални рисунки и QR код, чрез който хората ще могат да активират онлайн страница (имаща активна карта и RGB-D видео/звук) и да проследят маршрута и пространственото взаимодействие на автора.

Работата изследва комплексните социокултурни процеси и форми на власт, които формират нашите местообитания и това, което ние разпознаваме като реалност. Тя изследва измерения, твърде често оставащи скрити зад навици и привични идеи за ползване, функция, цел, йерархия, ред и лимит.

Посредством работа със звук и пространство Кирил Кузманов реализира няколко произведения под това заглавие– първото от тях на площада Тиенанмън в Пекин, КНР.

Авторът изразява благодарност към проф. Василка Спасова и всички организации и хора, оказали съдействие за реализирането на проекта.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина