АктуалноГрадътНовини

Река Марица вдигна нивото, но е далеч от опасните прагове

Очаква се спад в следващите дни, няма предупредителни кодове

Река Марица е повишила нивото си в последните дни и частично е заляла ниските брегове в коритото в рамките на Пловдив. Вдигането на нивото в последните дни е следствие от работата на хидросъоръжения по реката и притоците ѝ, както и на обилните валежи в последната седмица.

През седмицата реката течеше само във вътрешното си корито, но е вдигнала с няколко десетки сантиметра нивото си и през уикенда заля малко от бреговете. До излизане от оформеното в града корито има над 3 метра. Обилните валежи предизвикаха поредни коментари от местната власт, че състоянието на реката е опасно и трябва да се отпуснат 15 млн лева за почистване, но в момента реалната ситуация е съвсем спокойна и няма нужда от притеснение за населението.

В следващите дни се очаква спадане на нивото, според прогнозата НИМХ. Според системата за ранно предупреждение, няма опасност и водните нива ще са под праговете за внимание, като няма обявени предупредителни кодове за риск или тревога. Нивата ще се понижават в следващите дни.

 

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина