АктуалноГрадътКултураНовини

Много ценни сгради в Пловдив нямат статут, общината може да стартира този процес

Предстои създаването на пловдивско звено към НИНКН

Опазването на много красиви и ценни сгради, като бившия Винпром на ул. „Данаил Николаев“ е изцяло в ръцете и добрата воля на собствениците им. Причината е, че голяма част от тях нямат статут на защитени от закона сгради. Това коментира за „Под тепето“ директорът на НИНКН арх. Петър Петров във връзка със случая на разрушената 130-годишна внушителна постройка, издигната от арх. Димитриос Андроникос. Местната власт, обаче, може да задейства този процес и да помогне за спасяването на културното наследство.

В момента, дори при добро желание на главните архитекти на голяма община или районните администрации, те нямат законово основание да спрат инвестиционно намерение, добави той.

След разпадането на Института за културно наследство през 90-те години процесът по описване и деклариране на сгради е прекъснат и не е завършен напълно, каза още арх. Петров. Така са останали много такива сгради в Пловдив – и в цялата страна – които трябва да бъдат вкарани в списъците с културно наследство.

Преразглеждането и допълването на списъците е една от основните задачи, които арх. Петър Петров си е задал след като зае поста преди няколко месеца. Този процес обаче ще отнеме много време, тъй като става дума за десети хиляди сгради в цялата страна.

Местната власт има както право, така и задължение да участва в този процес. По този начин срокът за изпълнение ще се съкрати много, коментира още арх. Петров и добави, че именно общините може да изготвят документация и да декларират сгради като културно наследство.

Архитект Петров добави, че се работи по създаването на местно пловдивско звено към НИНКН – отдел към дирекция. В момента се запълват щатните бройки, търсят се още хора, като всеки с нужното образование и специализация може да прегледа документите в сайта на НИНКН.

Теодор Караколев

Пише по темите, свързани с културата, културното наследство и история на изкуството и архитектурата.

2 коментари

  1. „…Производствените мощности за “антични” колонади да бъдат спряни, такъв е приоритетът за арх. Петров днес…“

    „…Производствените мощности за “антични” колонади да бъдат спряни, такъв е приоритетът за арх. Петров днес….“

    „…Производствените мощности за “антични” колонади да бъдат спряни, такъв е приоритетът за арх. Петров днес….“

  2. Както обикновено КараКоЛИНКА се пъха в материя, по която е неук. Да беше отишъл да се пообразова.
    Петров колкото и да „преразглежда“ тефтерите, няма възможност да предприеме ПРАКТИЧЕСКИ ДЕЙНОСТИ ПО ФИЗИЧЕСКОТО УКРЕПВАНЕ И ОПАЗВЕАНЕ.
    Това се правеше с държавно финансиране от държавния НИПК през 70-те и 80-те години със стройна и ефикасна организация, от която в Града имаше както Проектанско, така и Изпълнителско звена. От това всичко бе попиляно, даже черупката -собствената сграда на ПРСлавейков №32- държавата я продаде на частници за жълти стотинки.
    Оттук натаък всякакви преправяния на Регистъра в Държавен Вестник имат само административен, бюрократичен смисъл без власт над свещените права на собственост. Регистърът подлежи на сложна процедура от множество институции, фактори и съображения и интереси и досега представлява сам по себе си значителна ценност. Наивно е да се очаква, че като пловдивчанин Петров може да постави половината Град „под запрещение“ за да се хареса на някоя агитка, пък да блокира развитието му.
    Производствените мощности за „антични“ колонади да бъдат спряни, такъв е приоритетът за арх. Петров днес.
    Както и на назначилите го мин. Минеков и арх. Кръстев.
    На второ място от утре- да не публикува чрез КараКАЛИНКИ!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина