АктуалноГласовеГрадътКултураМненияНовиниПод ножа

Кауза: Как да не ни личи, когато не знаем какво гласуваме и защо сме общински съветници

Когато човек не знае нещо, което трябва да знае, е по-добре да си мълчи, за да не се издаде

В последните дни в общественото пространство и социалните мрежи стана популярна позиция на Костадин Георгиев – общински съветник от местния парламент, част от групата на „Кауза Пловдив“, свързана с артистичната намеса в рамките на „Седмица на съвременното изкуство“ приключила преди близо седмица. Общинският съветник, в опита си да се поинтересува за смисъла на акцията, всъщност остави съмнения, че няма никаква представа какво гласува сам в Общински съвет – Пловдив. Дейност, за която е избран от няколко хиляди пловдивчани, гласували доверие на него и листата на „Кауза Пловдив“ и за която получава заплата чрез данъците на тези и още няколко хиляди пловдивчани, които не са гласували за него.

Фестивалът „Седмица на съвременното изкуство“ се провежда вече две десетилетия и е едно от най-забележимите и разпознаваеми събития в Културния календар на град Пловдив. Същият  календар се гласува в Общински съвет – Пловдив и е странен въпросът на господин Георгиев „Кой е одобрил този проект“. Ситуацията е леко шизофренична, защото излиза, че човек задава сам на себе си въпрос.

Вторият въпрос показва още по-проблемно отношение към функцията „общински съветник“. Въпросът „Каква сума е изплатила Община Пловдив“ не се задава към кмета г-н Димитров или полемично и косвено към цялата общественост. Въпросът има бърз и лесен отговор, ако като общински съветник човек има представа къде се намира Културния календар на града и дали може да се открие дадена информация там.

Всеки редови гражданин, имал минимален досег с културен проект в Пловдив, знае, че това се случва в сайта на Община Пловдив, където в специален раздел се качва Културният календар на града с одобрените средства. Вярно, търси се малко трудно, защото Общинският съвет продължава да е в предходния век и качва тези решения на PDF-файл, в който не може да се търси, но на мен ми отне точно минута ръчно скролване да открия в таблицата с колко се финансира – одобрената от общинските съветници – „Седмица на съвременното изкуство“. Сигурен съм, че това е в способностите на всеки общински съветник, колкото и да се затруднява с новите технологии.

Вероятно става дума за някакво недоразумение, малка грешка, каквато един обществено отговорен, властимащ човек, каквито са общинските съветници на община Пловдив, едва ли би могъл да допусне.

В една хипотетична ситуация, човек, може би, първо трябва да попита близките около себе си, преди публично да демонстрира своето незнание за собствените си задължения. Случва се човек да се разсее, да не знае нещо. Особено когато става дума за сфера, като културата – А както хората, които посещаваме културни събития знаем (и с колеги журналисти се замислихме), общинските съветници, без да конкретизираме някой конкретен съветник, не са от най-честите гости на културните събития. Но така или иначе, човек се учи, докато е жив. Отдел „Култура“ на община Пловдив е в Градския дом на културата „Борис Христов“. Там заседава и общинският съвет. На втория етаж, в дясното коридорче са подредени стаите на канцеларията и съм сигурен, че всеки незапознат с културата общински съветник може да иде, потропа и зададе на добрите и учтиви хора там въпроса си тайничко. За да не се излага публично. Но това е една хипотетична ситуация.

Един обществено отговорен човек, общински съветник, при това пореден мандат на този пост, едва ли не знае тези елементарни неща.

И стигаме до последните два останали въпроса – дали Община Пловдив има задължение да популяризира културата – и с какво конкретния проект подпомага популяризирането на българската култура по света.

Целта на Културния календар на Пловдив не е да популяризира културата на България по света. Сигурен съм, че и тук е станало някакво недоразумение и един общински съветник с дълъг опит не може да е чак толкова незапознат със собствената нормативна база, с която работи, гласува, разпределя средства на пловдивчани и на всичкото отгоре получава и заплата от данъците на тези пловдивчани.

Би било изключително конфузно публично да се похвалиш, че нямаш никаква представа какво, защо работиш, и защо получаваш взетите от данъци пари на хората, нали? Едва ли е станало точно това, сигурен съм.

Но така или иначе е нужно да припомним, че целта на културния календар – по дефиницията от самата Наредба – е да финансира провеждане на значими културни събития. Това са фестивали, панаири, отделни събития, които могат да са експериментални форми, иновативни практики и други. А и нека добавим, че изкуството има и други роли освен да популяризира нещо – понякога то цели да провокира, да си зададем въпроси, да преосмислим действията на обществото ни, отношенията ни към настоящето, миналото, бъдещето.

Така или иначе никой никого не задължава да харесва подредените кофи на Форум-Запад или да вниква в техния смисъл, концепция, или подтекст, препращащ към Йозеф Бойс. Ако на даден гражданин или общински съветник този проект не се харесва, достатъчно е да го подмине, както подминава и останалите културни събития в града.

В крайна сметка не всеки човек или общински съветник се интересува от култура. Не е нужно да знае каква е ролята на изкуството или културните събития. Но когато човек не знае, една хубава кауза – особено, ако иска да не му личи, че не знае какво прави, какво гласува и изобщо защо е, например, общински съветник – е да попита тихо и тайничко, а не публично да демонстрира това, че няма никакъв интерес към културата и изкуството – освен, когато това може да донесе някой евтин фейсбук лайк.

Теодор Караколев

Пише по темите, свързани с културата, културното наследство и история на изкуството и архитектурата.

36 коментари

  1. Коце, коце. Е, Коце, Коце. Има един строй, в който всяко показвано изкуство трябва да се одобрява от властимащите. И всяко одобрено изкуство трябва да се харесва от всички. И за друго изкуство не е добре да има пари. Това е най-прекият път към диктатурата.

  2. Брей, голямата шумотевица за отвличане вниманието от неудачите на некадърното крадливо управление от заплатаджиите:

    ПРАВ Е ШЕФА!

    Млък! Твойто мнение е невалидно, щото ЛИЧНО, а на Шефа мнението му не било ЛИЧНО, то подкрепено от агитка ортаци лизачи, така ли?

    Еха, колко лесно така оправляваме колтурата, хвала!

  3. Цялата Мара Втасала в тоя град, та кофите са ни най-важния проблем! ДАНО НЕ СА ГЛАСУВАЛИ ТАКА И ЗАЕМИТЕ, ДЕТО ВНУЦИТЕ НИ ЩЕ ИЗПЛАЩАТ!!! Изроди… Кво им разбира главата от култура… Те не знаят къде се намират!!!

  4. Напоителното словоблудно излияние на учил-недоучилата КараКАЛИНКА (разбирач по всичко) никак не убеждава читател/ките в друго, освен че той знае коридорите и кюшетата на администрацията когато шета по заплатаджиите.

    ХОРАТА РАЗКРИТИКУВАХА „ТВОРБАТА“ с 30-тина коментара и не желаят да плащаме за изг7зици.

    Ама било по „календар“, „програма“, „проект“ – значи недопечено, преправете си бюрократичната бумащина.

    Ама лично мнение било – КАК ИНАЧЕ, изкуството се цени лично, прави се лично, продава се лично . . . да не би да НЕ Е ЛИЧНО „ОДОБРЕНИЕТО“ от г-н П.П. и неговия лизач, небезизвестният продажен подкупен писач КараКОЛИНКА

  5. Браво на журналиста Караколев! За съжаление хора с интелекта и морала на г-н Георгиев не могат да признаят , че са сгрешили. По-скоро – очаквайте Империята отвръща на удара. Ще има продължение. Може би хора като г-н Георгиев, разбиращи всичко, ще искат контрол върху Културния календар? Може би той иска нещо да захлеби? И това е кауза за Каузата! Хубаво е да има журналисти и бдителни граждани да бдим

    1. БРАВО! Бурни продължителни нестихващи аплодисментииии!!!

      „…бдителни граждани да бдим…“ АХ, СЕСТРО!

      Ето колко пари чини „журналиста“ КараКолев“

      „…хората, които посещаваме културни събития знаем (и с колеги журналисти се замислихме), общинските съветници, без да конкретизираме някой конкретен съветник…“ КОНКРЕТНО В ПРОГИМНАЗИЯТА ДА ИДЕ ДА СЕ ПОНАУЧИ НА ЕЗИК СВЕЩЕН

    2. Продължението си го гледайте по форумите. Смее ви се цялата държава. И толкова сте плитки че прозирате…. набараха ви по бели гащи. Пролича си кой лапа с големия черпак от Културния календар. А малкия олигофрен изобщо те може да се усети че с тези поръчкови статии обслужва шепа хрантутници, които му подхвърлят трохи…

      1. На заслужен отдих при протежето му Богомил Грозев не е ли време да отпратим (освен баскетБОЛНИЯ мозъклия Зико, но и непосредствено преди него) отрудения колтуртрегер (дето ако съчинява чаша може да сложи дръжката отвътре) г-н П. Панов?

        Само намеквам де, вие знаете . . .

      1. Радваме се за високопарния „безстрастен“ че е извисен така високо над НАЗЕ честните и почтени ‘ора работяги от ПРОСТОЛЮДИЕТО

  6. Това е една задълбочена статия на Теодор Караколев. Адмирации!!! Дали съветникът, за който иде реч, е от „Кауза Пловдив“ или от която и да е друга партия или съюз, няма значение. Мнозинството от тях нямат представа какво всъщност е тяхната работа по същество. Да го дават малко по-скромно, по-уважително и да не забравят, че пак ще дойдат избори. От нас зависи дали ще са пак в Обшинския съвет или няма да ги искаме, защото за цял мандат – или два, или три, не разбраха какво работят. А за културата – единственото нещо, с което Пловдив е истински разпознаваем, да са по-внимателни и с повече респект. Ако те нямат респект към културата и културните хора и творци в нашия град и ние няма да имаме към тях. Коя е каузата на КАУЗА Пловдив впрочем?

    1. Нищо задълбочено няма в статията на рошавото наркоманче. Просто явно шайката им хлеби от Културния календар и след това питане е резонно да бъде променен начина на взимане на решения за финансиране на този или онзи проект. И затова плюят…

        1. „…Това е една задълбочена статия на Теодор КараКАЛИНКА. Адмирации!!! Дали съветникът, за който иде реч, е от…“ За никакъв съветник не „иде реч“ (брей, речовит тоа!) ЛИЧНОСТНО ‘ AD HOMINEM. НЕ, личностни закачки за отвличане вниманието от идиотизъма не важат!

          Адмирацийки, ах, само с три одевителни, скъпернически!

          АПЛОДИСМЕНТИ, Фьодорчо, овации, бурни, абе нестихващи!

  7. Другия път вие се явете на избори и тогава давайте акъл на един общински съветник какво да прави. Явно тези кофи се харесват от вас и от други десетина наркомана, които дремят по тротоари и се наливат с бира. Ако не знаех колко сте честни щях да си помисля че и вие сте забили изгнила човчица в Културния календар

    1. Г-н Константин Георгиев, Вие сам се компрометирате. Това с поканата, който Ви критикува да се кандидатира за депутат, кмет, съветник и пр. е класическа реплика на подобни на Вас по манталитет. Точно както големите джипове, както строителство на сгради неотговарящи на съвременните изисквания и т.н.

      1. Да постави ПУБЛИЧНО на всеуслушание ПОД ВЪПРОС идиотски „проекти“ със тлъсто незаслужено заплащане = тъкмо затова е избран Общинският Съветник, МК-укло!

        Не да се умилква на Другаря Началник с лебедовата шия / кречетало.

        Няма нужда продажният анусолизец глашатай на властелина да ни проповядва на коя страница от бумащината ф СелСъвета се била намирала тайнствената информация, която му шушукат любезните скучаещи лелки заплатаджийки из коридорите на Властта.

        Капиш? Ясно? (Кандидатирай се и ти, щом „ти е до коляна“,а? А?)

        1. „Затова Избираме Съветниците!“,
          Той Константин Георгиев в качеството си на съветник ВЕЧЕ ГО Е ГЛАСУВАЛ това. Къде е блял и защо някакви „граждани“ поставят въпрос само за една товрба? „Седмицата на съвременното изкуство“ включва конкретни участници. Все едно някой малоумен да разгледа изложба в Дружество на пловдивските художници и изведнъж да му кефне да пита защо една от творбите участва, като на него не му харесва точно тя?
          Иди обяснявай, че изложбата има куратор, че е правена селекция, че тази товрба е част от нещо, то е част от друго и че си има регламенти за всичко.

          1. Мивката е изкъртена:
            „…да му кефне да пита защо една от творбите участва, като на него не му харесва точно тя?
            Иди обяснявай, че изложбата има куратор, че е правена селекция, че тази товрба е част от нещо, то е част от друго и че си има регламенти за всичко…“

            Ето затова Градът е на тоа хал, и по-лошо ша става, те си са ‘аресват. Градче със заглъхващи функции. Бетонови „антични“ колонади без канелюри!

          2. По „РЕГЛАМЕНТ ЗА ВСИЧКО“ искам да ме осинови и мен ЗАМ-културният П.П.:

            Проект „ХОЛД МАЙ КАП“ е оперета в три бездействия със увертюра без канелюри но с двойна галигануда. Изпява се от бас-баритон със шест балеринки върху Бунарджик с Альоша или върху Сахат Тепе с Часовник или Джамбаз Тепе с Катедрала. Третира българосъветското робство с розови очила. Посветена е на Почетния Консул (и др, и мн. др., итн).

            Е как да ми откажат, в калабалъка, съветниците?

            (15 милиона оня ден поискал Зико за джобни, пардон, за реката – дали ша я пра’им плавателна отново, с пристанище и бардаци?)

        2. Поправка, в по-горното заглавие казахме

          „избираме“, а трябваше ИЗБИРАМЕ И ПРЕИЗБИРАМЕ.

          Та МК да се кандидатира, щом морето „му е до коляно“

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина