НовиниСъд

20 години ще лежи Йордан Таков за двойното убийство в Кършияка

Пловдивският апелативен съд потвърди присъда от 20 години лишаване от свобода за Йордан Таков, осъден от Окръжен съд – Пловдив за извършване на двойно убийство.

         В Апелативен съд – Пловдив делото е образувано по жалби на подсъдимия и частните обвинители, които са останали недоволни от наложеното наказание.

         Йордан Таков е признат за виновен в това, че на 26.11.2019 г. в гр. Пловдив, умишлено е умъртвил с пистолет Васил и Христо Ботеви – баща и син. Подсъдимият е осъден да заплати общо близо 500 000 лева на близките на пострадалите за претърпени неимуществени и имуществени вреди.

Припомняме, че убийството е извършено в склад на улица „Борба“. Осъденият Таков е бил роднина и бизнес партньор на жертвите. Йордан е племенник на убития Васил Ботев, 51 г., и първи братовчед със сина му Христо, който е бил на 32 години.

         В жалбите на двамата адвокати на подсъдимия се настоява той да бъде оправдан, тъй като твърдят, че е извършил престъплението при превишаване пределите на неизбежната обрана, защото е бил нападнат от двамата баща и син Ботеви, което апелативният съд отхвърля  като неоснователно с оглед на събраните  по делото доказателства.

Йордан Таков: Нападнаха ме, няма да коментирам повече

         Апелативният съд приема, че въз основа на изяснената и приета фактическа обстановка по делото, подсъдимият Таков е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъплението по чл. 116 ал.1 т.4 вр. чл. 115 от НК.

         Решението на Апелативен съд – Пловдив подлежи на обжалване и протест пред ВКС.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина