АктуалноГрадътКултураНовини

Махнаха покрива и прозорците на болницата на д-р Ничков

Строителството продължава и в извънредната ситуация в България

Над 100-годишната сграда, в която е бил монтиран първият рентген в Пловдив, претърпява ремонт. „Частната клиника на д-р Ничков“ на улица „Крали Марко“ е без прозорци и покрив. Историческата сграда е в съседство с храма на католиците капуници „Дева Мария на Ангелите“. Информационна табела, относно кой и какво точно извършва, не се вижда от улица „Крали Марко“.

Сградата е построена през 1910 година по проект на архитект Камен Петков. Там е бил първият рентгенов апарат в Пловдив, заради което частната клиника става известна и като „Рентгенов институт“, а историята им е описана в книгата на Владо Балчев и Петко Петков „Забравеният град“.  В годините след нейното откриване обаче България преживява 3 тежки войни, през които д-р П. Ничков и неговата клиника не оцеляват финансово. Самата сграда пък остава изолирана и непозната в града, след различни преустройства в следващите години, когато големи блокове я обграждат от всички страни.

Все още не е ясно какво ще е нейното бъдеще днес, 110 години след построяването ѝ и в дни на извънредно положение в България, в които, обаче, строителството не спира. Проверка на „Под тепето“ показа, че сградата няма защитен статут по Закона за културното наследство.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина