Актуално

Тормозят Васко Василев с лицеви опори в АМТИИ

Виртуозът закъсня за представяне на книгата си заради занятия в академията

Васко Василев с асистентката си Елена в Петното
Васко Василев с асистентката си Елена в Петното
Виртуозът на цигулката Васко Василев закъсня за представянето на биографичната си книга в Петното снощи заради занятия в АМТИИ. Преподавателката не пусна по-рано именития първокурсник и премиерата на историята му се забави с 40 минути. В това време десетките почитатели на гениалния пловдивчанин пушеха и пиеха по заповед на редакторката на книгата Ваня Щерева. В очакване на цигуларя кротко седяха дядо му Васко и баща му Петър, малката сестричка Виви, негови приятели от родния Пловдив, братовчеди и племенници.
Студентът в АМТИИ се появи за премиерата в традиционния си небрежарски стил- ризка и дънки със срязани хаотично крачоли. Седна пред публиката и изпадна в очарователно откровение. Говори за пакостите от детинство, за тийнейджърските си лудории, за семейството, за кариерата си, за Лондон и Пловдив, за жени, много жени. Днес бягам от тях. А преди бягах от ежедневието, не скри Василев, след като баща му Петър разказа за тримесечното му безследно изчезване докато бил на 16. Не бе бягство, защото не бе организирано. Image title
Бе емоция, разясни повелителят на лъка и струните.   Тогава семейството било в Москва. Един майски ден Васко излязъл по чехли, за да иде до съседи. И не се прибрал близо 90 дни. Живял по гари и вагони, имал взимане-даване с бандити от московския ъндърграунд, събирал копейки от случайни минувачи.  И живял щастливо. Без правила, без рамки, без училище. Разбирах къде е, само когато някакви момичета позвъняваха на вратата ни. Едната бе от Санкт Петербург, другата- от Киев. Третата- от Казан. Именно там го открих, спомня си Петър Василев. В Казан местно момиче искало да се жени за Васко, но с помощта на баща си той успял да се измъкне от напористата девочка. Стана въпрос и за вманиачената германка Даниела, която преследвала нашето момче близо две години навсякъде. Беше странно. Той отива в Лондон, тя си наема апартамент срещу хотела ни. Отива във Франция, тя е там.  Живееше вкъщи през уикендите. Той свиреше по 8 часа на ден, тя слушаше и съзерцаваше. Дори днес, като пътува за Мюнхен, тя го чака на летището. Как разбира кога каца, никой не знае, разкри таткото Петър. Днес Даниела е щастливо омъжена, с две деца, допълни картинката Васко.
За академията? Страх ме е, защото баща ми си заминава, а за мен 1 курс е критичен. Никога не съм го минавал, каза с усмивка студентът в АМТИИ. Най-сложно от всичко е физическото. Карат ме да правя по 40 лицеви опори, добави виртуозът.
За музиката? Когато си дете и свириш, го правиш най-истински. След това- правила, правила и пак правила. В момента се опитвам да бъда като дете в музиката и живота- честен и искрен, каза за завършек Васко. И изсвири на 300-годишния си Страдивариус Зимата от Четирите годишни времена на Вивалди. А Петното притихна, поплака с цигулката на Васко и благодари, че го има.Image title
 Петър Василев си припомня лудориите на гениалния си син
Петър Василев си припомня лудориите на гениалния си син

Image title

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина