ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
АктуалноКултураНовини

Ще стане ли Братската могила културна ценност?

Братската могила и зоната около нея да станат едно приветливо място, което да привлича хората в свободното им време, това е идеята на районният кмет на „Западен“ Тони Стойчева във връзка с бъдещите планове за развитие на пространството.

„Това е място с една забележителна архитектура и скулптурни композиции, които имат своите естетически качества и заслужават да бъдат опазени“, добави още тя на въпроси на „Под тепето“ за предстоящите идеи за мястото.

„Ще поставим 20 чисто нови пейки, а съвместно с „Градини и паркове“ ще облагородим зоната. Надяваме се в близките няколко години да се намери и финансиране, с което да се осигури и ремонт на мястото – без значение дали то се регистрира като културна ценност или не“, добави тя.

Преди дни на място са били експерти от НИНКН, които са направили първоначално заснемане и обследване на Братската могила. Успоредно с това експерти се занимават и с конструктивно обследване на сградата. Най-вероятно ще има нужда от сериозен ремонт, защото има конструктивни изменения, става ясно от проучванията. Дали сградата ще стане културна ценност все още не може да се каже. Със сигурност този процес ще отнеме много време, може би години, уточниха за „Под тепето“ експерти, които се занимават с темата. Те добавиха, че това, че сградата е сравнително нова няма да попречи, като вече има прецеденти с наследство от социалистическия период, обявено за ценност.

„Във всеки случай плановете за облагородяване могат да се случат и без обявяването за паметник на културата. Иска ми се по-често вътрешното пространство да бъде отворено и свободно за достъп“, коментира районният кмет Тони Стойчева.

Надявам се и хората да се грижат по-добре за могилата. В първите няколко месеца след като заех поста се появиха драсканици и с помощта на „Чистота“ сградата бе пребоядисана, добави тя и разказа, че са обърнали специално внимание на ученици от близките училища да не драскат, както и, че е опасно да се катерят. „

По думите на Тони Стойчева, отговорникът от Регионалният исторически музей, който се грижи за Братската могила също съдейства много за доброто състояние на пространството.

„Искам да призова младежите да не се катерят и да не драскат, за момента от последното пребоядисване няма драсканици, но все пак има камери и всеки сигнал ще го предаваме към полицията“, добави Стойчева с интерес към това всички заедно да се грижим за по-добрата градска среда.

Теодор Караколев

Пише по темите, свързани с културата, културното наследство и история… More »

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина