Актуално

С музика от балконите на Главната и голям спектакъл в Драматичния театър представят програмата за 2019-а година

Целодневна програма в центъра на града ще отбележи 4 години от спечелването на титлата „Европейска столица на културата“ 2019

4 автобуса от кварталите с фолклорна музика от оркестър „Брестовица“ ще водят пловдивчани до центъра

Голям спектакъл с участието на над 100 души ще бъде акцентът в официалното представяна на програмата на Пловдив – Европейска столица на културата за 2019 година. Той ще се изиграе утре (5 септември) от 19 часа на сцената на Драматичен театър – Пловдив и ще бъде предаван директно на голям екран на сцената пред Община Пловдив, както и на живо в интернет.

Програмата ще започне още от сутринта. В 10 часа в Дондуковата градина до Природонаучния музей с детски игри, организирани от варненците от Чилик фест. За забавлението на по-големите ще се грижат състави от пловдивски читалища, както и професионални танцови състави, оркестри и детски хор на сцената пред Община Пловдив.

Малко след 15 часа започва и впечатляващото представление на Държавна опера – Пловдив. На 6 балкона струнни квартети ще изпълняват музика по 20 минути – така Главнта ще се обживи не само на партерния етаж, а и в по-високите си части, коментираха от „Пловдив 2019“. Първият струнен състав ще свири от балкон до Пощата, а последният – от офиса на фондацията на площад Джумаята.

Към 17 часа ще започне и концерт, отново на сцената пред Общината на група, водена от популярния Стенли. Това събитие ще подготви пловдивчани за големия акцент – представянето на програмата.

То ще започне в 19 часа на голямата сцена на Драматичния театър, като входът е само с покани. Режисьорът Крис Болдуин разкри, че той ще започне със 7-годишно момче, което само с един пръст ще направи кратка мелодия, а негов партньор на сцената ще катализира взрив от емоции и истории, които ще представят програмата и пътя на Пловдив до и през 2019-а година. Възрастта на момчето не е случайна, уточни Светлана Куюмджиева – 7 са годините, от първите стъпки Пловдив да стане Европейска столица на културата, заяви директорът на фондацията.

В спектакъла ще се включат множество директори от чуждестранните културни центрове, които са партньори на „Пловдив 2019“, както и съ-столицата на културата – Матера. Специално за събитието пък пристигат 10 водещи арт журналисти от целия свят – както популярни блогъри, така и професионалисти от водещи медии, като италианската RAI или немската Geo.

След края на около едночасовия спектакъл акцентът се пренася на фасадата на сградата на „Пловдив 2019“. Артистът Петко Танчев е подготвил уникален мапинг, свързан с предстоящата година, назован „100 дни до началото“. Видеото върху фасадата ще акцентира на часовника върху ъгловия куловиден обем на ар деко сградата, проектирана от столичния архитект Йордан Йорданов преди близо 100 години.

„Пловдив 2019“ организира и безплатен транспорт за пловдивчани до центъра на града и спирката на хотел Тримонциум. 4 автобуса ще правят курсове от Кучика, Кършиака, Тракия и Смирненски. Всеки пътник ще получи книжка с програмата и ще може да се срещне с представител на фондацията, както и ще може да се наслади на музика от фолклорните изпълнители от оркестър „Брестовица“.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина