Актуално

Поезия и музика излъчва най-новата книга на пианистката Снежана Симеонова „Пианото и пианиста-една почти любовна история“

„Пианото и пианиста – една почти любовна история“ наистина е книга за пианото, музиката и за свещенодействието между изпълнител и инструмент.

Снежана Симеонова е професор по пиано в АМТИИ. Тя е концертирала и водила майсторски класове по пиано в Полша, Италия, Швеция, Дания, Испания, Финландия, Китай и други страни. Тайните на любовта между пианото и пианиста е разкривала дълго, задълбочено и емоционално, за да достигне по свой път до истината на големия канадски пианист на 20 век Глен Гулд, чиято основополагаща мисъл стои на първата страница: “Изпълнението на пиано не е схватка, то е любовна история“.

Какво ни подсказва Снежана Симеонова да очакваме от нейната книга? Според нея писаното има мисията „преди всичко – да провокира въображението, да разкрие огромната му роля в изграждането ни като артисти, музиканти и инструменталисти“. И още – да осветли „един по-особен подход към взаимоотношенията между пианиста и пианото, към проблемите и удовлетворението, възникващи в резултат на това „обвързване“.

А какво казват за книгата музиканти от различни краища на света? Ето част от мненията:

„Задълбочено вникване в проблемите, въздействащ стил на изразяване, забавни рисунки, които илюстрират част от текстовете – всичко това прави книгата възхитително допълнение към всичко казано досега по засегнатите теми“. Думите са на пианиста и композитора професор Енрике Гонзалес-Медина от Мексико.

Професор Сю Джинлан от Пекин, Китай е още по-емоционална в изказването си: „Уникална книга, написана от ярък музикант… Дълбокото разбиране на музиката, горещият темперамент на Снежана – те заразяват студентите, въздействат върху тяхната интерпретация, правят я по-жива, по-истинска, близка до сърцата.“                                       

И концертмайсторът на Кралската опера „Ковънт Гардън“ в Лондон – цигуларят Васко Василев, също категоричен: „Много жива и въздействаща книга. Ярките въображение, духовност, оригиналност на написаното от Снежана предизвикват всеки изпълнител да проникне по-дълбоко във великите тайни на музиката и да ги разкрие по много човешки начин.“

Изданието на „Летера“ е едно изящно книжно тяло, за което принос имат чудесното цялостно оформление, илюстрациите, ефектните цветни детайли и визуални акценти на художничката доц. Весела Статкова. Това е още едно красноречиво доказателство за тесните връзки между различните изкуства в АМТИИ, изразени чрез творческата колаборация между два от факултетите – „Музикална педагогика“ и „Изобразителни изкуства“.

Рядко се случва с еднакво любопитство да държиш, разглеждаш и четеш една книга и сетивата да се радват ведно. Името на това удоволствие е книгата на Снежана Симеонова: „Пианото и пианиста – една почти любовна история“.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина