Актуално

ONE DESIGN WEEK удължава детския празник в Пловдив до края на юни

Работилници, изложби и различни акции очакват своите млади участници по време на международния дизайн фестивал в града под тепетата

Не един, а единадесет юнски дни ще продължи празникът на детето в Пловдив тази година! Международният фестивал за дизайн и визуална култура, който ще се проведе от 20ти до 29ти юни, представя своята детска програма ONE DESIGN WEEK KIDS, с генералната подкрепа на BARNI. Всяко от събитията в програмата има за цел да забавлява, да открива таланти, да създава умения и предава знания на достъпен за най-младите език.  Куратор на програмата тази година е Зорница Христова, съосновател и главен редактор на издателство "Точица".

От насладата да изработят сами любимото си мече, през удоволствието да отпечатат сами първата си книга, до възможността да сглобят сами първия си велосипед, деца от всички възрасти ще могат да открият и развият дизайнера в себе в работилниците на фестивала.

Децата от ателие Севколорит ще обучават свои връстници в техниките за изработване на нестандартни цветни настилки и стени. Всички заедно ще рисуват върху 20 платна на тема “Движение”, a финалният резултат ще бъде сглобен в едно голямо шарено пано. За участие децата могат да се запишат на адрес [email protected]. Работилницата „Деца обучават деца“ отваря врати на 24 юни в 14:00ч., на ул. Васил Кънчев 1 в ГХГ Енчо Пиронков.

ONE DESIGN WEEK дава шанс на детското въображение  в двете работилници „Прожектанти“. Деца между 8 и 12г. ще променят облика на няколко калкана в центъра на града и в пловдивския квартал Тракия. Техни рисунки ще бъдат прожектирани върху сградите и ще ги променят до неузнаваемост. Записването за работилницата е на адрес  [email protected], тема Прожектанти, а тя ще се случи на 25 юни, 10.30 ─ 13.00ч. в Регионалния етнографски музей, ул. Д-р Ст. Чомаков 2  и на 28 юни, 10.30 ─ 13.00ч. в залата на Район Тракия.

Номади във времето е работилница за насърчаване на младите таланти, увлечени по историята и  българското Средновековие. Te ще се научат да изработват модерни за епохата аксесоари –  украшение за глава, или колан с капси, или кесия за монети! Ще украсяват старинни ръкописи и ще пишат с перо. Номади във времето се провежда съвместно с издателство Точица на 26 юни от 11:00ч. в Регионалния етнографски музей.

Архитектурно студио ARCHABITS, заедно с детската лаборатория KidsLab@DSLL и дигиталната лаборатория Smart Fab Lab, организират работилницата „Направи си играчка от дърво“ , в която участниците ще се запознаят с процеса на дизайн и изработване на играчки – от първата скица до крайния продукт.  Поканени да се запишат за участие на адрес  [email protected] са деца на възраст от 8 до 12г. Работилницата ще се проведе на 21 юни, събота, 10.30 – 14.00ч. в Кино Космос на ул. Гладстон 48, а резултатите ще бъдат показани в изложба.

Във „Всяко дете номад се нуждае от мече“ на LaLU&GER, организирана съвместно с  BARNI, деца на възраст между 6 и 12 години могат да направят своя собствена парцалена кукла-мече, която да се превърне в най-добрия им приятел и да споделя техните пътувания и преживявания. Записването е на имейл адрес [email protected]. Първата работилница ще се проведе на 22.06, неделя, от 10:30ч. пред Район Тракия, а на 29.06, неделя, очаква куклените майстори в Регионалния етнографски музей.

Изработването на  мечтаното колело ще стане факт в работилниците на Велосипеди SPRINТ-  „Деца правят велосипед“. Младите велодизайнери ще изявят таланта си в Капана. На 26.06 каним деца от 5 до 8г., а на 27.06  – деца от 9 до 13г. Записването става на адрес [email protected].

В рамките на три дни ученици от пловдивската Национална гимназия за сценични и екранни изкуства ще заредят с въображението си творческата работилница „Редизайн с велосипедни части“. Техният проект ще бъде изложен на 26 юни от 17:00ч. в Балабановата къща.

Творческата работилница „Редизайн с велосипедни части“ е част от проекта „Паралелни стъпки, паралелни пространства“, който се осъществява от Център за неформално образование и културна дейност АЛОС с подкрепата на Фондация Америка за България.

Всеки ден от 22 до 24 юни, 10:00 – 13:30ч., в Регионалния етнографски музей децата-участници в „Комикс-работилница Музейко в Пловдив“ заедно ще създадат една обща приказна история, в която главен герой е необикновено същество с формата на триъгълник, което пътешества къде ли не и се превръща в какво ли не. Създадената история ще бъде отпечатана като комикс-плакат. Поканата за участие е към деца между 6 и 12 години, а записването на адрес [email protected]. За тази работилница е подсигурен жесто-мимичен превод!

По време на ONE DESIGN WEEK Регионалният етнографски музей  е домакин на изложбата „В какво се превърна Музейко“, която проследява превъплъщенията на героя  – символ на новостроящия се първи у нас детски научен център.

Детският научно-образователен център Музейко се създава и финансира от фондация Америка за България.

На 21.06, събота, в 11:00ч. излизаме на разходка из природата в търсене на дизайн вдъхновение. Срещата е на Младежкия хълм при детската железница. Организаторите на „Ленд арт за деца“ провокират младите участници да опознаят заобикалящия ги свят и да въвлекат причдуливите му форми в творбите си. Целият процес ще бъде заснет, а с фотоматериалите ще бъде направена изложба в рамките на фестивала ONE DESIGN WEEK от 23 до 29 юни в Апартамент 101.

Детската архитектурна работилница ще постави на децата няколко задачи, за да развият усет за мащаб, форма и устойчивост на триизмерните композиции. Участие в нея могат да вземат деца от 6 до 12г. Готовите структури ще останат в градската среда до края на фестивала. Младите архитекти се събират на 21 юни, събота, 10.30 ─ 13.00ч., на ул. Георги Бенковски и ул. Райко Даскалов, срещу Детмаг.

„Направи си сам книга“ кани всички деца, които обичат да пишат, да създадат своя история на тема „Къща-пътешественик“ и да я изпратят на имейл [email protected] до 13 юни 2014 г. Селектираните писатели ще участват в илюстраторско ателие, което ще се проведе в уикенда на 28 и 29 юни, 10:30 – 13:00ч., в Регионалния етнографски музей. След края на заниманията децата ще могат да отпечатат своите книжки в печатницата на издателство „Жанет 45“.

В работилниците на „Ръкоделницата“ организаторите имат за цел да въведат децата в тайните на старите техники за работа с текстил. Записванията стават на адрес [email protected]. Всяка от работилниците ще работи с шест участници, както следва: мокро плъстене –  23 юни, 11.30 ─ 13.00ч.; иглонабиване – 25 юни, 14.00 ─ 17.00ч.; текстилна апликация – 27 юни, 11.30 ─ 13.00ч. Всички занимания ще се проведат в Ръкоделницата на ул. Георги Бенковски 19.

Може би не знаете, че автор на Сънчо – емблематичният анимационен герой, разказвал приказки преди лягане на няколко поколения български деца, е чешкият художник Радек Пиларж. Изложбата „За децата от Радек Пиларж“ очаква посетителите си  в две пловдивски локации: Къща-музей Хиндлиян, 20 – 29.06, и в ГХГ Енчо Пиронков, 20.06 – 06.07. На 20.06 от 17:00ч. кураторът на изложбата ще направи и работилница "Художествените техники на Радек Пиларж".

Изложбата „За децата от Радек Пиларж“ е организирана от чешкия консултантски център “Изкуство за деца”. Автори на изложбата са млади чешки дизайнери под ръководството на Вацлав Млинарж. С подкрепата на Чешкия център.

Националният конкурс за ученически проекти на тема „Съвременният номад“, организиран от Център за неформално образование и културна дейност АЛОС в партньоврство с ONE DESIGN WEEK 2014, ще представи лауреатите си в едноименна изложба, която очаква своите посетители в Балабановата къща, 24 – 29.06. Официалното представяне на изложбата е на 26.06 от 17:00ч.

По време на изложбата „Книги-пътешественици“ , подредена в Artnewscafe  по време на ONE DESIGN WEEK, художници, писатели, преводачи и издатели ще разкажат защо обичат красивите книги в своите библиотеки, ще покажат любимите си илюстрации и ще почетат малко непознати истории, които не се намират по книжарниците. Срещата с тях е на 28.06 от 17:00ч.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина