Норвежци пеят български фолклор под диригентството на пловдивчанин – ВИДЕО

Докато Пловдив е завладян от народните танци на 7 държави, в град Хамар, наричан северната „Венеция“ на Норвегия, се случи нещо изключително: младият пловдивски диригент от града под тепетата Илиян Тиганев създаде хор от млади диригенти от цял свят и с тях изпълни българска фолклорна песен, която буквално запали сърцата на всички присъстващи.

Илиян Тиганев, който е диригент на Пловдивския хор „Ангел Букорещлиев“, е в Хамар за едноседмичен интензивен курс по дирижиране. Курсът се ръководи от някои от най-изтъкнатите преподаватели в света, включително Маестра Льоне, при която Илиян се обучава, е завършила своето музикално образование в Швеция и Ню Йорк и е посветила живота си на хоровото изкуство.

Вдъхновен от международната атмосфера и високия професионализъм на обучението, Илиян решава да направи нещо специално. Той сформира хор от своите съкурсисти, всички млади и талантливи диригенти от различни краища на света, и ги убедил да научат и изпълнят българска фолклорна песен. И така, с голям плам и ентусиазъм, новопостъпилите диригенти се съгласяват и се впускат в предизвикателството.

https://podtepeto.com/wp-content/uploads/2024/07/0-02-05-e36fc363cecf3a3b2b75ddcd7d5eeadebdbb792990e56160436f1d0fb4e518ae_6bd63c78e4e22eb1.mp4

Репетициите са били интензивни, но резултатът – впечатляващ. Хорът изпълнява българската песен с такава страст и енергия, че пленява не само обучаващите се в курса, но и всички други присъстващи. Българският фолклор, представен от международния хор, внася в залата духа и богатството на нашата култура.

„Много от колегите ми споделиха, че са впечатлени от българския фолклор и искат да научат още песни от нашия край,“ разказва Илиян. Това не е само успех за него лично, но и признание за красотата и уникалността на българската музикална традиция.

Така, един млад талант от Пловдив успява да превърне едноседмичния курс по дирижиране в Норвегия в истинско културно събитие, оставяйки незабравими спомени у всички участници. Илиян Тиганев не само доказа своите умения като диригент, но и представи България по най-добрия възможен начин – чрез музиката.

Exit mobile version