Стефан Стоянов: Аутсорсинг индустрията се развива с големи темпове в няколко регионални центъра в България

Актуално Гласове Градът Новини

“През последните 18 месеца индустрията преживява успешно кризата с глобалната пандемия и се пренастрои. Едно от положителните неща е, че през предишната година много българи се завърнаха от чужбина по родните си места. Това е много голяма възможност за всички икономически сектори, но най-вече за аутсорсинг индустрията, която продължава да се разширява в българските региони и да привлича част от тези хора за своите екипи”. Това заяви заместник-кметът Стефан Стоянов по време на годишната конференция на АИБЕСТ на тема „Експанзия в сектора „Индустрия на знанието“ на регионално ниво”, която се проведе днес в Стара Загора.

Форумът е най-значимото събитие за индустрията на знанието в България, тъй като събира лидерите в сектора за стратегическа и задълбочена дискусия за развитието в бъдеще. Разговорите бяха насочени към споделяне на факторите и мерките, които трябва да бъдат взети на локално и национално ниво за привличането на нови инвестиции и за създаването на нови работни места.

Стефан Стоянов взе участие в панела на дискусията, който беше насочен към пандемията като катализатор на експанзията на бизнеса на регионално ниво: Един за всички, всички за един.

По думите му в момента IT и аутсорсинг индустрията като цяло в Европа и в Северна Америка са във възход и има нужда от повече подготвени хора. Затова и основните предизвикателства пред българския сектор са, от една страна, да има по-либерални политики за привличане на IT инженери от трети страни извън Европейския съюз и това да става бързо и ясно. От друга страна, разбира се, целият сектор да се включи в мащабните реформи в образователната система, които се случват в момента.

Заместник-кметът не пропусна да отбележи, че ако искаме по-добро и модерно образование е необходимо всички ние като общество да помогнем на системата да се реформира, дигитализира, да използва умни технологии във всеки един час в класните стаи. “А и да разширим познанията на децата за меки умения, дигитални умения и за използване на широк набор от инструменти, които ще са им нужни в кариерния им път в бъдеще. Едно от големите постижения на сектора е, че преживява трансформация и децентрализация през последните 10 години“, допълни Стоянов.

По време на днешната конференция бяха засегнати темите за необходимостта от въвеждане на нови технологии в компаниите, които да подпомогнат работещите, привличане на още млади хора, създаване на добра работна среда в България чрез специализация и преквалификация. Обсъдена беше и възможността бизнесът все повече да инвестира в образованието на кадрите си, както и фактът, че има много български компании, които са на световно ниво и задържането на хората, които работят в тях, е ключово.

„Ако преди десетилетие над 95% от аутсорсинг сектора беше с концентриран в столицата София, то днес освен столицата вече има 6-7 добре развиващи се регионални центрове, които привличат компании, отварят нови работни места“, подчерта Стефан Стоянов и добави, че неговите очаквания са тази тенденция да продължи и да осигури на индустрията допълнителен ресурс от хора и от експерти, които искат да продължат да живеят на местата, където се намират и не искат да мигрират по икономически причини.

Отделът „Бизнес развитие и европейски политики“ при Община Пловдив проведе допълнителни срещи с колеги от Стара Загора, на които бяха обсъдени съвместни проекти като – програмата за справедлив преход и проекти за общи научни центрове и лаборатории за индустрията и университетите. Това стана възможно, след като наскоро Общински съвет – Пловдив взе решение за подписване на меморандум със Стара Загора за съвместни действия за развитие на икономиката.

В годишния форум участие взеха близо 100 представители на местните общини, на големи технологични компании и образованието.

Споделете ни във:

1 коментар за “Стефан Стоянов: Аутсорсинг индустрията се развива с големи темпове в няколко регионални центъра в България

  1. Скрий се , бе, Стоянов , ако не беше с тая фамилия , щеше да бачкаш на три смени в някое хале за 700 лв! Къв аутсорсинг, бели роби ни направихте!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.