АктуалноГрадътЗелен градИзпод тепетоНовиниОбщина Пловдив

По проекта за Небет тепе премахват дървесна растителност

Екипи на „Градини и паркове“ започнаха премахването на дървесна растителност на Небет тепе. Това е заложено в проекта на общината „По крепостните стени на Филипопол“.

В рамките на проекта ландшафтният архитект Станимир Шаламанов е обследвал всички дървета. Представил е експертна оценка и конкретни предписания. Въз основа на това кметът на район „Централен“ е издал заповеди за премахването им, които „Градини и паркове изпълняват“.

Предвидени за отстраняване са бели акации със суховършие и деформирани стъбла, опасно наклонени китайски мехурници, туи, японски софори, издънкови копривки, джанки и други плодни дървета. Много от тях са саморасли и не се ли премахнат навреме, има риск кореновата им система да подкопае многовековните зидове на крепостната стена.

От общината се надяват гражданите да проявят разбиране за неотложните санитарни дейности, свързани с развитието на Небет тепе като обект с много по-голям туристически потенциал в сравнение с досега.

Проектът „По крепостните стени на Филипопол“, в който освен Небет тепе и подходите към него е включена и Източната порта, се финансира по оперативна програма „Региони в растеж“, като общата му стойност е около 8 млн. лв., 6 милиона от които е безвъзмездното финансиране от европейските фондове.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина