Реформаторите с общ кандидат на местните избори

Героите на деня

Ще говорим за тях само след успешна пролетна политическа сесия, подчерта Радан Кънев

РБ не е бил в по-добро здравословно състояние, смята лидерът на ДСБ

Петър Москов: Апокалипсис в българските болници няма да има

Реформаторският блок ще има общ кандидат на тазгодишните местни избори. Това заяви категорично в Пловдив лидерът на ДСБ Радан Кънев, който заедно с министъра на здравеопазването Петър Москов и първите хора в партията стартира политическия сезон от Пловдив с обявяване начало на дълга обиколка из страната. Ако трябва на ръце ще ходя тук, но блокът ще има общ кандидат за кмет, закани се Кънев. Той обаче подчерта, че разговори вътре в коалицията не са водени по повод предстоящия местен вот, няма и да се водят скоро. Темата ще е на дневен ред само ако предстоящата пролетна политическа сесия бъде успешна и се тръгне в очакваната реформаторска посока. Ще има много въпроси. Но преди всичко трябва да покажем в началото на годината, че тя ще е реформаторска, допълни Кънев. На питане дали биха подкрепили кандидат на ГЕРБ за градоначалник той отговори, че все още е твърде рано да се говори за подобни идеи.

В по-добро здравословното състояние Реформаторският блок не е бил. Той е напълно единен. Няма никакви тревоги в това отношение. Единството в перспектива зависи от реформите и случването им, каза още Радан Кънев. Той разкри, че част от пакета за така очакваната реформа в правосъдието е създаването на държавно антикорупционно обвинение, което да е извън йерархичната структура на прокуратурата. Според него това ще е естествена следваща стъпка след очаквания доклад от ЕК. Споменатото звено вече е въведено в Румъния, която е много стъпки пред нас в борбата с корупцията и реформата в правосъдната система. Кънев допълни, че е наложително още разделянето на ВСС и промяната на състава на съвета да върви едновременно, защото иначе ефект няма да има.

Министърът на здравеопазването Петър Москов пък определи съвместните действия на Спешната помощ с МВР в критичните райони като много добри. Това, което съм казал по този въпрос твърдо ще го устоявам. Правилата и законите трябва да се спазват от всеки български гражданин, заяви Москов. По повод рестарта на дебата за забраната за тютюнопушене и приказките за промяна в закона той бе категоричен, че такава няма да има. Тъкмо обратното, мисли се за мерки, но не в посока по-тежки рестрикции или полицейщина, а в посока организиране на цялостна кампания, насочена към младите хора. Ще се работи за ясна програма за превенция без крясъци.   

Българските болници имат различни проблеми. Голямата ни цел е в тях трябва да се върне човешкото отношение. Трябва да е ясно, че апокалипсис в българските болници няма да има, както вещаят някои, подчерта дебело Москов.  

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.