Британският посланик: Много важно сега за България да има добри и силни служби срещу тероризма и организираната престъпност

Героите на деня

Разчитаме на страната като съюзник срещу опасностите около нас, коментира Джонатан Алън в Пловдив

Посланиците на Великобритания и Ирландия застанаха на колене на британските гробища днес, за да почетат всички загинали островитяни във военни действия. Жестът на Джонатан Алън и Джон Бигър бе навръх годишнината от края на Първата световна война, като в церемонията се включиха представители на Министерството на отбраната, британската общност у нас, зам.-кметът Стефан Стоянов и кметът на Централен Георги Титюков. Посещението на Алън и Бигър на гробищата не бе никак случайно, на фона на събитията по света, опасността от тероризъм и коментари за начало на нова Студена война.

Днес трябва да се замислим за уроците от Първата световна война- когато политици нямат успех, когато дипломацията няма успех, за съжаление войната може да пламне. Когато ние виждаме тези много тежки конфликти в Украйна, случващото се в Сирия, проблемите с хората, които искат да бъдат членове на Ислямска държава и после да се връщат в нашите страни, ние осъзнаваме за голямата опасност, пред която сме изправени. Затова и разчитаме на нашите приятели в България, особено в ДАНС, на които ние помагаме много в борбата срещу тези опасни явления. Но може би най-големият урок е, че всички трябва да си спомняме за загиналите в конфликти, независимо дали към някои исторически момент сме били приятели, съюзници или противници, каза Джонатан Алън.  

Дипломатът не пожела да коментира шарения български кабинет. Той подчерта, че е нямал официална позиция за правителството на Орешарски, няма и сега, за кабинета Борисов. Това е изборът на българския народ. Сигурен съм, че той иска стабилност. Затова тези политици, които представляват българския народ и волята му, трябва да правят всичко възможно да ги представят и да търсят стабилност. Математически това ще е трудно в парламент с осем партии, ще има нужда от компромис от всички. Моята работа е да работя с партиите в правителството и извън него за нашите общи интереси- търговия, реформи, сигурност. В областта на сигурността имаме важни и големи интереси. Искаме да видим, че България може да е нашия съюзник и да работи с нас срещу големите опасности. Чух и четох, че ще има реформи в този сектор. Най-важното за мен е, че те са ясни и че имаме възможност да говорим за това, да разберем. Никой не иска хаос. Много е важно сега за България да има добри и силни служби срещу тероризма и организираната престъпност. Ще говоря с новото правителство да се опитам да разбера каква си плановете в тази посока, каза английският посланик.

Той не крие, че и двете конфликтни точки- Украйна и Сирия са много опасни. Може би има опасност за всички в Европа, ако руснаците продължават с това, което започнаха в Украйна. В Сирия има опасност от тероризъм. Тук България е важна, тъй като се грижи за външните граници на ЕС. Страната е по пътя между Западна Европа и Сирия и затова е от огромна важност за нас в усилията ни да спираме нашите граждани да отиват в Сирия, допълни английският посланик.      

 

Споделете ни във:

1 thought on “Британският посланик: Много важно сега за България да има добри и силни служби срещу тероризма и организираната престъпност

  1. Срамота…………тоя Титюков откъде са го грабнали ?! От магазина , кръчмата или………..?!Страхотен дрескод. СРАМ за ПЛОВДИВ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.