Изпод тепетоКултураМненияНовини

Над 1000 официални гости идват за откриването на ЕСК 2019 на 12 януари

Дорис Пак и Франс Тимерманс са потвърдили присъствието си

Приехме щафетата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 от Леуварден

Над 1000 официални гости от цяла Европа ще присъстват на откриващото събитие на Пловдив- Европейска столица на културата 2019. Потвърдила е участието си председателят на ЕНП Дорис Пак, както и заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс, който ще държи и приветствено слово на центъра. От общината припомнят на гражданите, че заради тежката организация и огромната сцена, вече се мисли за затварянето на бул. „Цар Борис III Обединител”. Основната пътна артерия няма да функционира в рамките на 20 дни, от 27 декември до 17 януари.

Междувременно, този уикенд Пловдив и Матера приеха щафетата на Европейска столица на културата на тържествена церемония в холандския град Леуварден, който заедно с Валета е носител на престижната титла през 2018 г. В залата на театъра кметът Иван Тотев и генералният директор на фондация „Матера Базилика“  Паоло Вери получиха статуетка като символ на домакинството.

„Този проект променя не само облика на градовете, носители на титлата, но и прави хората, които живеят там, по-обединени и отворени към промени в заобикалящата среда. За мен като кмет на един от градовете, които ще бъдат културна столица през следващата година, е от голямо значение и висока отговорност да създаваме с моя екип условия, за да може градът ни по време на 2019-та и след нея да продължи да споделя с Европа и света своите хилядолетни културни ценности и съвременните форми на изява“, заяви в приветствието си кметът Иван Тотев.

„Мотото ЗАЕДНО излезе от рамките на локалното си значение и успя да привлече повече от 1000 организации от страната и чужбина, които изявиха желание да се включат в официалната програма в Пловдив догодина. Днес приемам символично щафетата, но съм убеден, че титлата Европейска столица на културата завинаги ще остане в историята на Вашия град и в сърцата на хората, така, както ще се случи и в Пловдив“, каза още Тотев.

В залата присъстваха заместник-министърът на културата Амелия Гешева и заместник-кметът Розалин Петков. Заедно с кмета Иван Тотев те имаха двустранни срещи с кмета на Леуварден Ферд Кроне и кралския комисар по културата на Холандия Арно Брок. Проведени бяха и редица разговори, свързани с реализацията на проекта Европейска столица на културата.

Преди това българската делегация заедно с представители на европейски градове и институции присъстваха на съвместен концерт между Пловдив и Леуварден под надслов „Открий Севера“, а кларнетистът Яшко Аргиров и музиканти от оркестър „Брестовица“ вдигнаха на крака залата със своите изпълнения.

„Закриващото събитие се казваше Re-opening. Прекрасна е идеята по същество да няма закриващо събитие, а да бъде преоткриващо, както го бяха нарекли в Леуварден. Получихме специалния символ на холандския град- скулптора на местни творци, който докарахме в Пловдив в знак на приемственост”, каза днес кметът Тотев.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина