АктуалноГласовеГрадътЖивотМненияНовини

Вътрешният министър: Няма данни за отвличане на Сашко

В момента не можем да говорим за отвличане на 12-годишният Александър, открит в труднодостъпно дере от доброволци на деветия ден от издирването му. Това стана ясно при посещението на вътрешния министър Иван Демерджиев в Пловдив днес.

„Няма данни за отвличане, но ще проверим абсолютно всички версии, включително и тази. За момента състоянието на детето отговаря на това да е престояло действително в гората през тези дни”, заяви министърът.

Той подчерта, че дрехите на детето ще бъдат изследвани. Ще се говори и с психолози, за да се разбере какво се е случило с него през тези дни.

„Апелирам родителите на такива деца да се възползват от модерните технологии. Нека снабдят децата си с дрешки с вградени gps-си. Нека бъдат особено внимателни. Този път успяхме, имаме повод за радост. Но силно се надявам да не се повтори този случай. Знаете колко много хора денонощно работеха и техните усилия се увенчаха с успех, но невинаги ще е така”, коментира още Иван Демерджиев.

Това, че детето е консумирало храна, вътрешният министър обясни със специфичните способности на деца с този тип аутизъм.

„Те са способни да търсят и намират храна, включително и в гората. Не се ангажирам обаче с категорично становище дали детето е намирало плодове в гората и се е хранело с тях или не. Тези обстоятелства ще бъдат изследвани докато не стигнем до категоричен извод дали детето действително се е лутало в гората, то е било хипер активно, или е държано някъде. Ще бъдат разпитани всички, които имат някаква информация по случая, включително и хората, които са подавали информация, че са виждали детето през тези дни”, добави Иван Демерджиев.

Той уточни, че мястото, където Сашко е бил намерен, е много трудно достъпно. След като са били проверени обстойно достъпните места са били разпределени труднодостъпните и са били сформирани екипи с участието на полицаи , планински спасители и подготвени алпинисти. Задачите са били разпределяни ежедневно. Част от разпределените сектори за претърсване е бил именно този, в който е намерено детето.

Министърът благодари на стотиците полицаи и хилядите граждани, които не са се отказали да търсят Сашко, дали са всичко от себе си и са довели случая до този изключително позитивен край.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина