АктуалноГрадътИзбор на редактораНовини

Събарянето на почти целия склад на „Иван Вазов“ – по одобрен проект

Проектът обаче е отхвърлян няколко пъти от Института за културно наследство и одобрен чак след съдебно решение

Одобреният проект за реконструкция на тютюневия склад и бивша административна сграда на кръстовището на „Иван Вазов“ и „Авксентий Велешки“ включва почти цялостното му събаряне и преизграждане наново. Припомняме, че в последните седмици почти цялата здрава конструкция на сградата бе премахната, като остана единствено фасадата към ул. „Иван Вазов“ – т.е. към Библиотеката – както и едно малко ъгълче на сградата, диагонално от кръстовището.

Именно това е и проектът, който е одобрен от Министерство на културата, научи „Под тепето“ и до момента инвеститорът се придържа към него.

Важно уточнение е, че този проект обаче е отхвърлян неколкократно от Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН). Целият процес се проточи в годините още от втората половина на предходното десетилетие. Официална позиция за отказа няма, но видимо става дума за проект, който е в противовес на всякакво опазване на културното наследство.

Техният отказ бе оспорен от пред Административен съд, а делото бе спечелено от инвеститора. Според съдебното решение, няма основания НИНКН да откаже да одобри проекта, тъй като сградата не е единична културна ценност. В крайна сметка, без да има избор, Министерство на културата одобрява проекта в средата на 2021 година след въпросното съдебно решение.

Така напълно здравата историческа сграда, строена през 20-те години като административен център на магната Атанас Куцооглу и неговата фирма А.К.А. от знаменития пловдивски архитект Димитър Попов, изчезва почти изцяло от пловдивския пейзаж съвсем законно. Автентична ще остане конструкцията единствено по продължението на ул. „Иван Вазов“. По проект тя ще бъде с изцяло променен архитектурен стил и декоративни елементи, както и надстроена с мансардни етажи.

Теодор Караколев

Пише по темите, свързани с културата, културното наследство и история на изкуството и архитектурата.

4 коментари

  1. Най-виновни са т. нар управители на наследството, и по-точно неграмотниците от общината и нейните премного културни експерти, които пропускат да си изпълняват задълженията. Тяхна е задачата да поискат статут на единични паметници, а не само на исторически ансамбли и зони, каквото и да означава това. Те по закон имат ключова роля в опазването, но не я изпълняват.

  2. Според публикации в друга медия, става ясно, че отказът на НИНКН е бил заради устройствените показатели и ПУП, а не заради самата архитектурна стойност на проекта. Те са били съгласни с това преустройство.

    Определно се губи автентичността, което е жалко, но истината е, че вината не е на собственика, който неведнъж е възстановявал прилично сгради (тези на Бетовен 1 и 2, тази на стълбите на Каменица), а е на институциите, които за толкова години не са дали статут на сградата.

    Такъв статут не е бил даден на времето, защото са смятали да разширяват ул. “Авксентий Велешки”, което е просто малоумно… но е факт

    Имаме нужда от нов закон за културното наследство и изцяло нов НИНКН с повече експерти!

  3. Извратеността на нормите и законите у нас, съзнателно създадена и доизграждана през десетилетията си личи дори само от този факт – решението на експертите да може да се обжалва в съда. От хора неграмотни в архитектурата и културното наследство, най-много с някое наето вещо лице за специалист. А се знае, що за специалисти са вещите лица и за какво са там.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина