АктуалноГрадътЖивотЗабавлениеНовини

Пловдивските часовници в централната градска част

Източник: Lost in Plovdiv

Днес всички сме свикнали постоянно да се надбягваме с времето и минутите да определят живота ни. Носим часовник на ръката си, имаме такъв и задължително на началния екран на телефона си, но в миналото съвсем не е било така. Тогава пловдивчани са се ориентирали по звъна на църковните камбани и по времето, показвано от градските часовници. А кои ли са тези, по които можем да сверим времето си сега?

Часовниковата кула на Сахат тепе

Има данни, че при разкопки около стълбите на Каменица е намерен римски слънчев часовник и остатъци от воден такъв. Най-вероятно неслучайно точно там, по време на османците, е издигната и кулата на върха на тепето, чието име – Сахат тепе, означава Хълма на часовника. Тя е построена в края на 16-и век по тогавашен европейски образец. Циферблат няма, но времето бива отмервано на всеки кръгъл час, като огласява всичко наоколо с медения си звън.

Часовници около площад Римски стадион/Джумая Джамия

Друго важно градско място, което още от Освобождението служи вярно на гражданите, е слънчевият часовник, поставен на югозападния ъгъл на джамията през 1878 г. Той и десега показва безпогрещно времето, но не със стрелки, а със сенки.

Там, около площада, има и още две локации, на които може без усилие да узнаем точния час (ако уцелим да са сверени, разбира се). Просто погледнете нагоре към бившата Популярна банка, издигната през 1923 година. Тя се намира в самото начало на Райко Даскалов отдясно. За нея се знае, че в средата на миналия век механизмът там се е поддържал от известния часовникар Артин Ширинян.

От лявата страна пък, няколко крачки встрани от Туристическия център, се помещава ДСК, на която в горния край също може да се ориентирате по стрелките.

Часовник на Централна поща

Любимото място за среща на пловдивчани е имало часовник и в старата сграда – там е бил и входът на издигнатата през 30-те поща. След преустройството е поставен нов часовник, автор на който е Димитър Павлов. 

Часовник на 11-и август

Красивата сграда, която днес помещава на първия си етаж известна пицария, също се отличава с механизъм в най-високата си част, но отново неактивен.

Часовниците по църквите:

Един от най-старите е този на Католическата черква, доставен от епископ Андреа Канова през 1866 г. и на храма Света Неделя, за който се знае, че е френски и поставен през 1912 г. В днешно време съвсем нов часовник има и новопостроената църква Свети архангели, която гордо се извисява на Джамбаз тепе. Часовник има и на терасата на църква Св. Богородица в самото начало на Старинен Пловдив. Може да го видите, когато се изкачите по стълбите отдясно.

Веселина Михайловска

Създава съдържание, насочено към туристите и гостите на Пловдив и отговаря за рекламната и маркетингова стратегия на медията и популяризирането на съдържанието ѝ.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина