АктуалноГласовеГрадътИзбориМненияНовини

Зелено движение: Бюджет Пловдив 2020 – още от същото и без визия за бъдещето

Заложените постъпления по европейски програми са само за 51 млн лева, в сравнение със 100 млн лева за община Варна, отбелязват от партията

„ Предложеният от кмета Здравко Димитров бюджет на Пловдив за 2020 е още от същото и показва тотална липса на визия за бъдещето на града. Планираните инвестиции не са съобразени с основните проблеми като мръсния въздух и загиващата зелена система. Напротив, насочени са към допълнително стимулиране на автомобилния трафик, който задушава града”, заявяват в становище членовете на местната организация на Зелено движение, част от обединението Демократична България. Позицията на местната структура бе изпратена до медиите от общинския съветник и член на НС на партията Добромира Костова. Виждането на Зелено движение е, че така структуриран бюджетът няма да има сериозно въздействие в посока подобряване качеството на въздуха в града и запазването и увеличаването на зелените площи.

„ За съжаление не само ефективността, но и обема на средствата, които се осигуряват основно от еврофондове са много под потенциала. Заложените постъпления по програми са само за 51 млн лева, в сравнение със 100 млн лева за община Варна. Отделно като че ли администрацията гледа на тези безплатни пари все едно че единственото им предназначение е да бъдат усвоени, без оглед на ползите, които биха донесли за гражданите. Затова и много често те са даже вредни, освен за фирмите, близки до общината”, отбелязват от Зелено движение и дават примери.

Над 911 хил. лв. за допълнително осветление в зала „Колодрума“; допълнителни 610 хил. лв. ще бъдат изхарчени за Зоологическата градина; 1,16 млн. се предвиждат за нови проектни проучвания и отчуждаване на терени за Дублиращия гребен канал и социализацията на р. Марица.

„ Многогодишни изследвания в десетки градове в Западна Европа и Северна Америка доказват, че разширението и строителството на нови булеварди не помага за намаляване на задръстванията, причинени от автомобилния трафик, а единствено способства още повече хора да предпочетат колите и така задълбочава проблема. Интелигентните и устойчиви решения за Пловдив включват разширяване и подобряване на мрежата на градския транспорт към летището и индустриалните зони, съчетано с електронно таксуване, което продължава да бъде е мираж. Нужно е да бъде създадено ново общинско предприятие, което да кандидатства по европейски програми за закупуване на електрически автобуси, както и да възстанови тролейбусния транспорт. Като има възможност за европейски пари, поне да отиват за нещо смислено, за решаване на проблемите, а не за създаване на нови”, подчертават от Зелено движение.

Ето какво се казва още в становището на партията:

„ Дори и да се абстрахираме от факта, че в администрацията липсват каквито и да е смели идеи за бъдещето на пловдивския транспорт, градоустройство и зелена градска среда, в Зелено движение установихме, че дори и наглед по-лесни за изпълнение инфраструктурни обекти са замразени за поредна година. Не е ясно защо в бюджета не се предвижда реализацията на проекти като:
– Реконструкция и адаптация на кино „Космос“: вместо това се предвиждат поредните 150 хил.лв. за изготвяне на проекти, докато през м. септември 2019 г. бе избран победител в архитектурния конкурс за бъдещето на емблематичната сграда.
– Нов 50-метров плувен басейн до басейн „Младост“: след безсмислената първа копка, направена през м. октомври 2019 г., става ясно, че поне до началото на следващата година строителството на спортния център се отлага.
– Ремонт на стадион „Пловдив“: десетилетната сага с най-големия стадион в града продължава, доколкото общината явно е решена да го остави да се разпада и „планът с 11 етапа“, шумно рекламиран от Иван Тотев, е бил поредната имитация на дейност пред гражданите.
– Реконструкция на бул. „Рогошко шосе“ : от средата на 2017 г. се дават обещания за ремонт на невралгичната пътна артерия, осеяна с кратери, които няма да се изпълнят и през 2020 г., защото се предвиждат единствено 75 000 лв. за проектни дейности.
– Ремонт на бул. „Иван Вазов“: историческата улица, която е частично заградена за поредна година и с тротоари и паваж в плачевно състояние, въобще не фигурира в проекта за капиталови разходи.
– Механизирани уреди за събиране на прах и листа по улици и паркове, както и нови автоматични измервателни станции за качество на въздуха: въпреки че Пловдив е между българските градове с най-замърсен въздух, едва две станции в целия град отчитат нивата на прахови частици, а публичните площи продължават да се метат на ръка от стотици работници, наети в ОП „Чистота“.
Съществена част от предвидените средства в капиталовата програма (поне 2,107 млн. лв.). ще послужат за разплащане на вече осъществени ремонти в зоната, заключена между бул. „Мария Луиза“ , бул. „Шести септември“ и бул. „Източен“ и няма да доведат до ново подобрение в градската среда. 9,79 млн. пък са отделени за булевард „Северен“ и многоетажния паркинг в район „Западен“, които са практически завършени, но очевидно Община Пловдив не се е разплатила с изпълнителите през предходната година. Предвиждат се и харч на 1,054 млн. лв. за Тютюневия град, без никаква конкретика за какво точно”.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина