ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
АктуалноГрадътЖивотЗабавлениеКултураНовини

Римският храм под Епископската базилика прави обекта уникален

Правоъгълният храм бил посветен на императорския култ и свързан с открития по-рано надпис

Правоъгълен храм с големи размери е установен под площта на Епископската базилика на Филипополис. В това вече са напълно сигурни проучвателите, начело с археолог Жени Танкова, след финализирането на разкопките на обекта. Сондажните проучвания протекоха успоредно с изграждането на защитната сграда-музей над базиликата и работата по мозайките в раннохристиянската църква.

Съмнения за наличието на такъв храм имаше още преди години, но с разкопките в последните месеци това вече е сигурно. Жани Танкова е сигурна и в свързването на този храм с открития по-рано надпис, с който оцелелите от готското нашествие от 251 година граждани на Филипопол благодарят на императорите Галиен и Валериан.

Повече за надписа и готското нашествие – тук

Езическият храм под Епископската базилика е бил с правоъгълна форма и приблизителни размери 39 х 24 метра. В средата е имало по-малка елипсовидна структура – вероятно басейн или фонтан. Видимо от сондажните проучвания в момента е т.нар. „каменен кожух“, който е създаден около водното огледало, което се интерпретира по този начин, заради използваната за хидрофобна фугировка от вътрешната част.

Освен с двата слоя отлично запазени мозайки, с разкриването на този храм и свързаните с него епиграфски паметници, обектът е уникален за българската археология, убедени са проучвателите. Стелата, която дава шанс на археолозите да интерпретират храма като такъв, посветен на императорския култ, както и друга със списъка на т.нар. „герузия“, вече са експонирани пред входа на бъдещия музей. Сондажните проучвания, от които си личи водното съоръжение, също ще бъдат част от бъдещия музей. Очаква се той да отвори врати в началото на април тази година.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина