ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
АктуалноГрадътКултураНовини

Най-гледаното арт кино в Пловдив през 2018: „Бохемска рапсодия“ над всички, успех на българското кино

Музикално-биографичният филм за Фреди Меркюри „Бохемска рапсодия“ е най-гледаният филм в арт-киното на Пловдив LUCKY Дом на киното за 2018 година. Биографичният филм превъртя класациите в целия свят, както и в България, но намери своето място и в арт-киното на Европейската столица на културата, където беше и най-посещаваното заглавие за годината, съобщиха оттам за „Под тепето“.

И ако този факт е очакван, като добра изненада идват данните за българското кино, което има своето стабилно място в класацията. На второ място в класацията е именно наше заглавие – романтичната история, завъртяла се по екраните в началото на годината – „Дъвка за балончета“. „Топ 3“ се допълва от изключително добре приетият от публиката биографичен филм за Пабло Ескобар с Пенелопе Круз и Хавиер Бардем – „Да обичаш Пабло“. Интересно е, че другият филм, тръгнал по българските екрани с тяхно участие, също е сред най-гледаните и с близък резултат в топ 10 – „Всички знаят“. За момента филмът на носителя на „Оскар“ Асгар Фахради е с по-малко зрители от „Да обичаш Пабло“, но той все още се върти по екраните и може да има промяна в резултатите, ако се добавят зрителите от предстоящата 2019 година.

След тях в класацията отново е български филм – „Възвишение“. За него е важно да се отбележи, че неговата премиера бе още през 2017 година – така интересът към него се запази повече от няколко месеца, което е необичайно изобщо за български филм. Малко по-малко зрители, на шесто място, е отново българско заглавие – танцувалният „Привличане“.

На седмо място отбелязваме биографичният „Да обичаш Винсент“, чиято премиера също бе през 2017 година. Уникалната анимация предизвика фурор и продължава да бъде гледана от зрители дори година по-късно. Любопитно е, че друг филм за художника „Ван Гог: Пред портите на вечността“ стана и най-гледаното заглавие на последната „Киномания“ в Пловдив. След „Да обичаш Винсент“ в класацията се подрежда друг наш филм – 8‘19‘‘, който събира шест различни истории от шест различни режисьора. Така, наблюдайки качественото арт-кино в България, можем да видим, че интерес към българските заглавия има, а продукцията действително е стойностна.

Извън тези най-гледани филми с добър боксофис, можем да отбележим и няколко други много добри български филми, които останаха встрани от интереса на широката публика – като „3/4“, „Христо“, „Радиограмофон“ и други. Определено 2018 година ще се запомни с много качествени български заглавия, като е радостно, че част от тях имаха и бокс офис успех и бяха видяни от много българи в киносалоните.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина