ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
АктуалноГрадътЖивотЗабавлениеЗабравеният градНовини

Надпис на стара кръчма „Разлъка“ от 30-те изникна под сграда на Джумаята

Вместо банка, там отново ще има ресторант

Теодор Караколев

Ремонт в сграда от 30-те години на миналия век изкара наяве интересен стар надпис. Текст „Разлъка“ със стария правопис се показа под мазилката на първия етаж на къщата. Тя се намира на ъгъла на кръстовището на „Антим I“ и „Христо Г. Данов“. Доскоро там се помещаваше клон на банка.

„Разлъка“ най-вероятно е името на стара кръчма, която се е помещавала там. Днес вместо банката, отново ще се изгради кафе-ресторант. Самата сграда е типичен пловдивски пример за модерната тогава архитектура – най-специфични са дългите вертикални прозорци на стълбището, както и триъгълните еркерни отстъпи на горните етажи. Типични за периода са също и прозорците, които са много широки.

За съжаление през годините сградата е претърпяла много преустройства и автентичният ѝ вид е напълно загубен, освен ако не претърпи цялостна реставрация. Запазени са дограмите на прозорците само на първия жилищен етаж, а всички останали, включително на стълбищната клетка са сменени. Цветът на фасадата също е различен.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

5 коментари

  1. За мен, е удоволствие да разбера, че все още има пловдивчани, проявяващи интерес към миналото на града! За всички тях публикувам една от рекламите за пивницата. Ще опитам и със стария правопис, за да усетите чара на едновремешния изказ:
    „Пивница РАЗЛѪКА
    Бай Кочо Зафировъ ул. Антим 1 №1
    При най-добре уредена обстановка, бърза прислуга, идеална чистота, въ сѫщата ще намерите прочутия бай Кочовъ пелин, вина и разни спиртни напитки, ликьори и студена бира. Сѫщо винаги на скара прѣсни и доброкачествени закуски отъ угоени добитъци.
    ПОСЕТЕТЕ И ЩЕ СЕ УБЕДИТЕ! “
    Предлаганото в пивницата е валидно, за всяко уважаващо се съвременно заведение

  2. Plovdiv, Никола Алваджиев описва Пловдив след Освобождението до началото на Първата световна война. Не е изключено въпросната пивница да се е появила по-късно.

  3. Чел съм поне сто пъти Пловдивската Библия – „Пловдивска хроника“ – на Великия Никола Алваджиев. Но не помня там да е споменавал тази кръчма. Сигурно е така, както е писал(а) РВ…

  4. Точно така, целият надпис е „Пивница Разлъка“. Собственик е бил бай Кочо Зафиров. Била е известна пивница (или кръчма, ако предпочитате), реклами има във вестници от онова време – някъде 1938 -40 год

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина