АктуалноГрадътЗабравеният градИзпод тепетоМнения

Колко изостават инфраструктурните проекти за Европейска столица на културата

Галерията на Гладстон щяла да бъде готова до юни 2019г.

До март ще дойдат всички настилки за площад Централен

Дела спират проектите за Детмаг и галерията на „Съборна”, за Кино Космос се очаква конструктивния проект

Дефицитът на сцени и места за култура вече се усеща, от общината вдигат цените за наем на Античния и „Борис Христов” с 10 %

Иво Дернев

Кога ще бъдат завършени инфраструктурните проекти, свързани с Пловдив- Европейска столица на културата 2019? Отговор на този въпрос много трудно може да бъде даден. Сигурно е едно- че нито една от стартиралите процедури няма да бъде приключена навреме.  Кметът Иван Тотев говори за ключовите обекти- площад Централен, Кино Космос, Детмаг, галериите на Съборна и на Гладстон, без обаче да навлиза в конкретика. Единствено се разбра, че през юни догодина може би галерията на Гладстон ще бъде завършена.

Проблемът с дефицита на места за културни събития вече става сериозен. На този фон проектите за нови галерии и реновирането на такива изостават. Категоричен знак за недостига на места за култура ясно дава изявлението на кмета днес. Той отчете,  че в общината има по три-четири заяви за една и съща дата за Античния театър и Дома на културата за следващата година. С две думи- кризата вече се усеща осезаемо. За да се опитат да регулират донякъде процесите, от администрацията са решили да увеличат цените за наем на сцени в града. „Интересът е невероятен. Най-вероятно ще има 10 процента увеличение на цената. То е обосновано на база на търсенето, което се отчита. Не можем да направим календара, което е голям проблем в момента. Сменяме събития, променяме дати, за да можем да отговорим на всички”, обясни Иван Тотев пред журналисти днес.

За да се спре на проектите, които бяха стартирани с идеята да приемат част от събитията от Пловдив- Европейска столица на културата 2019.

„Едно от новите пространства е новооформената галерия в СКЛАД в Тютюнев град, което се оказа, че е прекрасно място за изложби. Това пространство ще се използва много активно през следващата година.  За съжаление имаме жалба за Детмаг. Процедурата там стартира още през лятото, но сега ще трябва да изчакаме решението на ВАС за избор на изпълнител. След него веднага започваме. Същото се отнася и за процедурата за художествената галерия на „Съборна”, която Линков възлага.

Археологическите проучвания на галерията на Гладстон приключиха и там продължаваме строителството. Планът ни бе да открием април- май, но заради забавянето вече говорим за юни.

Площад Централен вече имаме поръчани материали. Доставките на гранита ще започнат в края на януари и февруари. Последните доставки ще бъдат в началото на март.

Кино Космос- до края на месеца ще ни изпратят конструктивния проект, след което стартираме възлагане на процедурите. Дали ще минем през дела, ще видим тепърва. Надявам се да има разбиране с арх. Абаджиев, с който ще поговорим. Община Пловдив няма проблем да защити всички права, но те трябва да бъдат свързани с бъдещото строителство на сградата. Ние можем да говорим с всеки един за права, но това не можем да го обвържем с бъдещето строителство. Имаме средства, така че продължаваме там да работим по киното.”

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. Европейска столица на културата без галерия, опера, нормална концертна зала, централен площад. Всичко, което трябваше да бъде направено за 2019-та го няма. Откриване с кал и строежи и то за безумни суми. Браво на Общината!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина